Skriven av 10:33 Sverige

SD nu positiva till framtida Natomedlemskap?

Sverigedemokraterna öppnar nu för en Natooption. Det är inte överraskande men hur mycket kan ett parti kan gå emot sina ideal för att nå framgång?

Sverigedemokraterna (SD) har ändrat sig en hel del sedan bildandet. En del på gott, mycket på ont. De har inte gått lika långt som Centerpartiet (vars föregångare Bondeförbundet var ett helt annat parti) men är ändå på god väg. Senast i raden av förändringar handlar om synen på ett svenskt medlemsskap i Nato.

Ja till Natooption

En Natooption innebär att Sverige ska vara förberedda på att snabbt kunna ansluta sig till Nato. Det är inget löfte om medlemskap, men en tydlig fingervisning om vad man står efter. SD har tidigare varit tydliga med att vare sig medlemskap i Nato eller Natooption är aktuellt. Nu har man ändrat sig om det sistnämnda.

SD har tidigare varit tydliga med att vare sig medlemskap i Nato eller Natooption är aktuellt. Nu har man ändrat sig om det sistnämnda.

I och med SD:s nyfunna värme för Nato är det för första gången majoritet i riksdagen för optionen. Därför har riksdagens försvars- och utrikesutskott fattat beslut om att uppmana regeringen att lägga till en Natooption i den säkerhetspolitiska linjen. Tillkännagivandet om detta kommer ske i riksdagen under nästa vecka.

Regeringen kritisk

Utrikesminister Ann Linde (S) menar att det hela är en “betydelsefull negativ händelse” och tycker att det hela borde diskuteras och kommas överens om bredare. Centerpartiet och Liberalerna är mer nöjda vilket vi kan anta att både M och KD också är. Kanske.

I och med att SD släpper till ännu lite till gentemot Moderaterna ökar pressen på Kristersson att hitta nya undanflykter för att inte erkänna att ett samarbete med Sverigedemokraterna är den enda framkomliga vägen för dem som opinionsläget ser ut.

Men varför, SD?

Jimmie Åkesson börjar alltid sina tal med att hälsa alla “Sverigevänner”. Denna hälsning har klingat alltmer falsk i takt med partiets omskapande av sig själv. Eller så här, vi har ett tydligt Janusansikte hos SD där Åkesson et consortes gör vad de kan för att göra sig attraktiva för Ulf och hans gäng, medan andra (Henrik Vinge) river av kommentarer om “återvandring” som kan applåderas.

Problemet är att partiets liberalisering slås fast i program och dokument, medan de bättre uttalanden bara är just det, uttalanden. Det förstnämnda blir praktisk politik medan det sistnämnda skulle kunna bli det, kanske, om stjärnorna står rätt.

SD öppnar upp för Nato genom ytterligare ett tvärt kast. Vad är kvar av den politik som en gång särskilde SD från de övriga partierna? Klicka för att Tweeta

Varför SD väljer att ställa sig bakom en Natooption är enkelt. Och nej, det handlar inte om att man svängt i frågan. Antagligen är man, som man också säger, fortsatt mot ett medlemskap i Nato. Däremot är man för att, med alla till buds stående medel, få bli en del av Uffes gäng. Pratet om att kunna ha en försvarsallians med Finland, som är SD:s argument, är trevligt i sig – men icke orsaken till svängningen.

Nej, det handlar om att signalera till Moderaterna och KD att “vi är lite mer som er nu, låt oss samarbeta”.

Verklig opposition vore bäst

Tyvärr är det anpassningens väg som SD valt. Att man putsade bort de mest uppenbara kantigheterna förut var en sak, att omforma varje grundläggande ideologisk punkt en annan. Men det är längtan efter de finaste rummen i den liberala demokratin som lockar. Vad är inte en ministerpost värd för Åkesson? Efter alla år så vill han kröna sin karriär som statsråd.

Man kan förstå honom.

Men faktum är att vare sig SD eller svenskvänlig politik kan tillåtas vara någons enskilda egotripp. SD borde ägna sig åt att vara i opposition, inte söka samarbeten genom att bli mjukare i avgörande frågor för Sverige och svenskarna. Det är fel rent principiellt, men också dumt strategiskt.

SD borde ägna sig åt att vara i opposition, inte söka samarbeten genom att bli mjukare i avgörande frågor för Sverige och svenskarna. Klicka för att Tweeta

Om SD uppnår vad de önskar 2022 så skulle de därmed bli ett parti som andra. De skulle prövas och hållas ansvariga för vad som sker de nästkommande fyra åren. De kommer nagelfaras och skuldbeläggas även om det politiska läget under dessa fyra år definitivt inte ger dem handlingsutrymme att göra något extraordinärt.

Bättre att vara i opposition och agera mer som V gör. Men då måste man först inse att det parlamentariska spelet inte är frälsningen för oss utan bara ett av flera ben vi måste stå på. Vägen dit för SD är nog lång, så fler tvära kast utlovas härmed.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 266 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This