Skriven av 13:29 Sverige • En kommentar

Swebb-tv raderat från Youtube

Swebb-tv har raderats från Youtube. Än så länge är orsaken oklar. Kanske får vi aldrig veta heller. Youtube gör som de vill och står utanför svensk lagstiftning.
Swebb-tv raderat

Alternativmedieföretaget Swebb-tv har fått hela sin kanal utraderad från Youtube. För några veckor sedan straffades kanalen för en film genom att de inte kunde uppdatera något på två veckor men nu har hela kanalen och samtliga filmer tagits bort.

Anledningen är än så länge oklar. På Twitter skriver Swebb-tv-medarbetaren Katerina Janouch: “Lite för tidig julklapp av Youtube. Hela swebb-TV:s kanal har idag raderats. Var det nån som sa yttrandefrihet? Tacka vet jag Polen där det nu blir olagligt för sociala mediejättar att godtyckligt censurera åsikter.”

Påtryckningar från gammelmedia och regeringen

Sociala medieplattar (som jag här något slarvigt använder som samlingsterm för exempelvis Facebook och Youtube) har länge varit påpassade av gammelmedia. Expressen och Dagens Nyheter, båda ägda av Bonnier, har drivit flera kampanjer mot sociala medier med det öppna syftet att hindra alternativmedia och enskilda invandringskritiska aktörer från att få uttrycka sig på sociala medier.

Naturligtvis ogillar de åsiktskonkurrens men tydligt har också varit att de är rädda att förlora ekonomiskt när allt fler företag väljer att annonsera i sociala medier istället för hos gammelmedia.

Expressens kampanj fick regeringen att tillkalla representanter för sociala medier och där hota med lagändringar om inte de nya medieplattformarna blev duktigare på att censurera nya medier.

Lagstiftning behövs

Såväl Expressen som regeringen har rätt i att lagstiftning skulle behövas. Men inte på det sätt de önskar. Janouch nämner Polen som ett exempel på hur man kan göra.

De stora nya medieplattformarna fungerar ungefär som allmänna torg. Enskilda individer gör sin röst hörd och straffas om de bryter mot lagstiftningen. Ingen beskyller torgägaren, det vill säga kommunen om någon säger något olagligt eller slår någon på käften. Det samma borde gälla sociala medier.

En tidning med en ansvarig utgivare har dock ett annat förhållningssätt. Där är den ansvarige utgivaren ansvarig för allt som publiceras. Oavsett om det är skrivet av chefredaktören, inköpt material eller insändare så är utgivaren juridiskt ansvarig.

Sociala medier har fått någon slags medelväg. De kan godtyckligt välja att radera vad de vill, göra tillägg till användares inlägg men står trots sina redaktionella förändringar fria från ansvar.

Det här kan man lätt komma till rätta med. Om man skapar en lagstiftning där de sociala medierna får välja att antingen vara ett öppet torg där de inte censurerar och varje användare är juridiskt ansvarig eller där de är en nättidning och får radera vad de vill men är juridiskt ansvariga för allt som skrivs och läggs ut.

På det sättet kan man skapa riktig yttrandefrihet. Men det är väl inget som vare sig Bonniers eller regeringen är intresserade av?

(Visited 428 times, 1 visits today)
1
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This