Skriven av 16:44 Sverige

Trotskist-tidning säljer som smör – tro’t om du vill

Ännu en gång kan man misstänka att press- och mediestödet missbrukas. Denna gång är det tidningen Offensiv som redovisar underliga siffror.

Åtskilliga vänstertidningar lever på bidrag från staten. Vare sig du vill det eller inte så är du med och finansierar ETC, Flamman och Offensiv genom det statliga presstödet och det nya mediestödet. Även om allt gick rätt till är det provocerande med media som har fräckheten att leva på bidrag och inte förtjäna sina inkomster. Men låt oss lägga det åt sidan och titta på hur generös myndigheterna är mot vissa.

Det är Nya Dagbladet som tittat närmare på tidningen Offensiv och deras mirakulösa lösnummerförsäljning. Enligt ett intyg till Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) – hos vilka man äskar skattepengar – så har tidningen sålt 20 000 lösnummer på ett år. Detta har man lyckats med trots att man inte har en enda försäljare eller tillgång till försäljningsställen.

Nya Dagbladet jämför Offensiv med Sydsvenskan, vilka säljer lika många lösnummer som Offensiv. Detta trots att Sydsvenskan är en “vanlig” morgontidning medan Offensiv är en trotskistisk veckotidning från Farsta. Sydsvenskan har också, till skillnad från Offensiv, tillgång till tidningskiosker, pressbyråer och tobaksbutiker i hela Skåne.

Intyget gällande lösnummerförsäljningen kommer från mätföretaget Kantar-Sifo och MPRT cirkelhänvisar till detta vid Nya Dagbladets frågor. Kanske är det helt enkelt ett socialistiskt mirakel vi ser. Nya Dagbladet skriver:

“Under 2017 sålde Offensiv 233 lösnummer och klarade upplagegränsen på 2 000 med knapp marginal – endast med fem exemplar. Året efter nästan dubblerade de sina lösnummer till 399 och klarade samma bidragsgräns med 37 exemplar – eller 1,8 procent. Trots en runt 40 gånger större upplaga lyckades Sydsvenskan under 2018 samtidigt bara sälja ungefär samma antal lösnummer som Offensiv per utgivningsdag.”

Med ovan i åtanke är det inte svårt att stämma in i kören av röster som kräver att press- och mediestöd bör läggas ner.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 110 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This