Skriven av 15:01 Världen

Trumps order: Federala byggnader ska vara vackra

Federala byggnader ska vara “vackra” och inspireras av klassisk europeisk arkitektur beordrar Trump. Rasism skriker vänsterliberalerna.

I en presidentorder undertecknad den 21 december 2020 har USA:s president Donald Trump beslutat att federala byggnader ska vara vackra. Detta visar sig vara ett tydligt ställningstagande för den klassiska europeiska traditionen.

Byggnader ska inspirera

I ordern hänvisar presidenten till antikens Grekland och Rom, där officiella byggnader både var praktiska och vackra med syftet att uppmuntra stolthet över samhället. Vidare konstaterar Trump att detta också gällde under medeltiden och renässansen.

Också USA:s grundlagsfäder var av denna åsikt vilket visas av de byggnader som president Washington och Thomas Jefferson lät uppföra i Washington D.C.; byggnader som återspeglar såväl Grekland som Rom.

Efter en presidentorder som säger att federala byggnader ska vara "vackra" anklagas nu president Donald Trump för rasism. Klicka för att Tweeta

1950 börjar förfulningen

Under 1950-talet slutar den federala regeringen inspireras av den klassiska arkitekturen och anammar modernismen. 1962 blev det officiellt att traditionell arkitektur skulle undvikas till förmån för modern.

Myndigheterna själva erkände att den nya arkitekturen ofta ogillades av befolkningen. 1994 var kritiken så stor att myndigheten var tvungen att skapa Design Excellence Program, med syfte att ”erbjuda en visuell gestaltning av den amerikanska regeringens värdighet, driftighet, styrka och stabilitet”. I ordern konstaterar president Trump att myndigheten har misslyckats.

Myndigheterna själva erkände att den nya arkitekturen ofta ogillades av befolkningen.

Eliten nöjd

Trump konstaterar vidare att arkitekteliten varit nöjd med byggnaderna medan boende som tvingas se sina städer förfulas varit mindre belåtna. På vissa platser har det gått så långt att boende gått samman för att hindra den federala myndighetens tilltänkta byggnationer.

Presidenten anser inte att de federala byggnaderna är till för ett litet kotteri av arkitekter eller konstnärer för inbördes beundran, utan för de människor som lever och verkar i de städer där byggnaderna står. Han vill att de ska symbolisera de värden som klassisk västerländsk kultur står för.

Anklagas för rasism

Självfallet retar detta upp de progressiva vänsterliberalerna som frodas i de modernistiska dynghögar våra städer förvandlats till. En professor i arkitektur, Reinhold Martin, säger till New York Times:

– Det här är ett försök att använda kulturen för att skicka kodade budskap om vit överhöghet.

Kritik kommer också från den amerikanska arkitektorganisationen AIA som lovar att se till så att den tillträdande presidenten Joe Biden upphäver Trumps order så fort som möjligt. Organisationens ordförande Robert Ivy säger:

– Samhällen ska ha rätten och ansvaret att själva bestämma vilken arkitektur som passar dem bäst.

Vad Ivy egentligen säger är att han och andra som honom ska avgöra vilken arkitektur som duger, inte att folket ska ha något att säga till om.

Modernismen får det allt besvärligare

I Sverige har vi Arkitektupproret och allt fler blir medveten om hur det offentliga rummet förfulats över tid. Allt oftare ser vi exempel på att det går bra att bygga både vackert (klassiskt) och praktiskt (ett land som sticker ut är Ungern).

Generationerna som nu dör bort lät samhället bli ett sammelsurium av modernistisk politik och kultur, vilket också visade sig i arkitekturen. Våra städer och mindre orter förfulades medvetet och planerades enligt socialistisk doktrin. Hela samhället skulle formas enligt den progressiva eliten och folket lät det.

Generationerna som nu dör bort lät samhället bli ett sammelsurium av modernistisk politik och kultur, vilket också visade sig i arkitekturen.

Det vi ser nu är revolten mot dessa generationer och allt de ställde till med. Generationerna som tvingas växa upp i konsekvenserna av det samhälle de skapade sparkar bakut på olika sätt och detta kommer att tillta med åren som går.

Trumps presidentorder kommer att upphävas av Joe Biden, den saken är klar. Men återigen ser president Trump till att en viktig fråga kommer upp på dagordningen, att tankar och känslor väcks. Dessa är fröer som kommer att rota sig och blomma ut tids nog. Var så säker.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 157 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This