Skriven av 14:58 Kultur

Akta så du inte bränner dig – varningstexter mot rasism

Ingen ska komma här och inbilla sig att det funnits indianer med fjädrar i håret. Nu rycker Disney ut och varnar för sina egna filmer.
Disney-varning

Alla har vi skakat på huvudet åt varningar på kaffemuggar och dylikt. I USA lär det varma kaffet utan klar varningstext ha lett till flera stämningar – med många nollor. Så skrattar vi och säger ”dumma amerikaner”. Ändå återfinner vi nuförtiden den där löjliga texten på tusentals svenska artiklar – ”varning/akta/försiktig” – övertydliga pekpinnar om något helt uppenbart.

Jag tar ut mat ur mikrovågsugnen – ja jag tar för givet att varm ånga kan skjuta ut när jag drar av plasten. Jag får hett kaffe – ja jag tar för givet att jag inte ska halsa det. Ditt barn kan kvävas… – nähä. Och så vidare. Lustigt är att den som är så dum att han inte fattar det uppenbara kan ju knappast läsa varningstexten. Vi som har knoppen klar känner oss kanske inte kränkta men i alla fall ganska skymfade. Jag behöver inga pekpinnar, tack. 

På senare år har en annan sorts varningstext smugit sig fram med ett nytt slags pekpinnar. Dem skäms man snarast åt eftersom fenomenet är så ytterligt pinsamt. Men man blir också sorgsen eftersom det är saker man känner så väl: Tintin, Kalle Anka, Disneyfilmer, Jan Lööf-berättelser, Lilla hjärtat för den yngre generationen, med mera som ska besudlas. Det gäller förstås varningstexter om rasism, könsnormer och liknande.

Här om dagen valde Disney att censurera några barnfilmklassiker för deras förmenta rasism. Tidigare har bolaget självcensurerat bland annat Lady och Lufsen samt Aladdin genom retuschering av materialet. Hur ska man göra med sagan Aladdin förresten? Sagan utspelar sig i Mellanöstern och har lustiga inslag. Ska man då låta bli att visa araber i lustiga situationer för att det kan kännas kränkande? Så dumt och omöjligt är faktiskt läget.

Nu har turen kommit till Aristocats, Peter Pan och Dumbo. Här finns i tur och ordning rasism gentemot snedögda asiater, orättvist framställda indianer och arbetande amerikaner av afrikansk härkomst. Någon kan ju finna det så obehagligt att se ett par lätt sneda ögon på en katt att vederbörande kräks eller börjar gråta ohejdat eller känner en bestört indignation följt av hjärtattack. Ajajaj, skrev förresten någon nyss ordet ”indian” – ajabaja! 

Tydligen får katten med bortreasiatisk härkomst inte ha lätt sneda ögon. Tydligen får indianerna på ön Nevermore inte ha fjädrar i håret. Och tydligen får personer med negroid härkomst inte arbeta och samtidigt sjunga om orättvisa lönevillkor. En gnutta realism eller emblematik för att fånga karaktärer och skapa dramatik är tydligen förbjudet.

Den här gången är det så allvarligt att bolaget förbjuder filmerna att visas på sin barnkanal Disney+. Fullständig censur för barnen således. Vuxna som vill se filmerna får på nåder göra det – de påtvingas vår tids plåga: varningstexter om rasistiska stereotyper. Varningstexten är faktiskt så plågsam att läsa att den i sin tur skulle behöva en varningstext: ”kommande varningstext kan leda till kräkningar eller hjärtsvikt”. I den töntigt pedagogiska texten säger Disney att de inte vill ta bort innehållet utan låta människor kännas vid de skador stereotyperna skapat och få oss att samtala om dem, vilket kan leda till en inkluderande framtid.

Det hela är tyvärr inte enbart kräkmedel. Det är en del av en stor kampanj mot ljushyade människor och nationalism. Googlar du Trump och Capitol Hill så får upp otaliga träffar med ”white supremacism” som främsta ledord. Hans vita röstare måste omskolas, heter det i amerikanska nyheter. ”Så ska nätjättarna tvinga bort rasism”, lyder en artikel i SvD. Nationalism leder till att Storbritannien blir en failed state, varnar britternas förre premiärminister Gordon Brown. Listan kan göras oändlig.

Varningstexterna är propaganda som ska ”påminna” oss om (läs: lura oss till att tro) att vår kultur är högerextrem och i grunden orättvis, och därigenom få alla att tycka illa om nationalism, högerpolitik, ljushyade och traditioner. De vill dra skam över vår kultur. Det är inget annat än en ny variant av beprövade metoder och kulturfenomen såsom viktorianism, puritanism, inkvisition och häxbränning.

Varningstexter, retuschering och ren censur av några filmer och böcker kan kännas som något obetydligt, men faran ligger i att den påverkar de mest låttpåverkade: barn och mödrar – dem som vårdar och nästa generation. Och hur löjliga texterna än är (tänk: bränna sig på kaffe) så är det faktiskt många i vår av PK hårt anfrätta kultur som instämmande nickar på huvudet åt Disneys tilltag.

För att rädda dem bör man beskriva den här sortens censur som häxjakt och häxbränning.

(Visited 240 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This