Skriven av 13:56 Sverige

Åtal mot Bildt, Carlsson och Sahlin?

Riksåklagaren vill att KU undersöker om flera ministrar kan åtalas för hur de agerat i samband med Estoniakatastrofen.
Carl Bildt, Ingvar Carlsson och Mona Sahlin

Riksåklagare Petra Lundh har beslutat att Konstitutionsutskottet, KU, ska pröva om ansvariga ministrar ska åtalas för brott i deras hantering av Estoniakatastrofen, rapporterar Sveriges Radio. Flera ministrar kan komma att åtalas men de tre som nämns är Carl Bildt (M), Ingvar Carlsson (S) och Mona Sahlin (S).

Nya upptäckter väcker frågor

Carl Bildt var statsminister när Estonia sjönk 1994. Ingvar Carlsson tog kort efter över statsministerposten och Mona Sahlin var under flera år ansvarig för Estoniafrågor. Både Carl Bildt och Ingvar Carlsson lovade till en början att såväl fartyget som de omkomna skulle bärgas. Men snart ändrade man sig och utlyste istället gravfrid för att hindra att någon skulle komma nära vraket.

Förra året släpptes en dokumentär om Estoniakatastrofen. Dokumentärfilmaren Henrik Evertsson visade i filmen att det finns hål i skrovet vilket skulle kunna tyda på att Estonia kolliderat med exempelvis en u-båt. Det har efter dokumentären uppmärksammats att det finns fler hål av annan karaktär i skrovet vilket mer sannolikt är skador som uppstått i samband med att Estonia sjönk.

Oavsett vad skadorna på skrovet beror på så har många frågor uppkommit. Det finns oläkta sår efter Estonia då många anhöriga anser att regeringarna såväl ljugit som undanhållit information.

Många teorier

Det finns oändligt många teorier om vad som hände den 28 september 1994 då Estonia sjönk. En återkommande teori är att Estonia transporterade hemlig militär utrustning. Det har också bekräftats att det hände vid flera tillfällen. Enligt en av teorierna kring detta så följde en svensk u-båt med för att skydda transporten och råkade kollidera med Estonia. Denna kollision skulle förklara hålet som Henrik Evertssons dokumentär visare.

Andra teorier berättar om angrepp från andra stater eller att Estonia transporterade explosiva varor som exploderade ombord.

Oavsett vad som hände står det klart att regeringarna inte skött sitt uppdrag och att man har mörkat information. Frågan nu är om ansvariga ministrar begått något brott. Det ska konstitutionsutskottet fundera på, KU som alltså består av utvalda politiker från främst de partier som suttit i regeringarna som kan ha begått brott.

Skurkarna slipper undan

Att riksåklagaren vänder sig till KU för att undersöka om åtal ska väckas borde vara uppseendeväckande. Men att politikerna i KU skulle medverka till åtal mot tidigare hyllade höjdare i sina respektive partier är högst osannolikt. Därför finns det ingen anledning till oro för Carl Bildt, Ingvar Carlsson, Mona Sahlin eller någon annan. De får invänta historiens dom som inte kommer att vara mild då de haft huvudansvar för förstörelsen av Sverige.

Tillägg

Konstitutionsutskottet konstaterade snabbt att det inte blir något åtal. Anledningen är att brotten anses preskriberade och man kan därmed lägga locket på igen.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 285 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This