Australien

Skriven av 09:52 Världen

Efter BLM: Australien ändrar nationalsången

Australien har ändrat sin nationalsång efter krav från Black Lives Matter-rörelsen i landet. Nu ska landet inte längre betraktas som ungt.

Förra året svepte Black Lives Matter som ett svart spöke över världen. Hjärtat stannade på en narkotikapåverkad svart man i samband med att han greps för att ha handlat med falska sedlar. Den multietniska polispatrullen utmålades genast som vita rasister och den svarta narkomanen som en svart frihetshjälte som dödats för att han var svart.

När kravaller ska omtolkas till politik

Som så ofta annars utbröt kravaller. Svarta grupper, snart understödda av vit extremvänster började angripa varuhus, poliser och privat egendom i sin “kamp” mot “rasism”. BLM blev åter det stora stridsropet vid sidan om mer klassiska budskap som “Black Power”. Allt som sker i USA vill vänstern importera till sina länder. Finns det inga rasmotsättningar eller historia av slaveri så importerar man etniska främlingar och hittar på en rasistisk historia som de nyanlända ska ha varit utsatta för.

Därmed spreds kravallerna runt om i hela den vita världen. Vid sidan om kravaller ställdes också politiska krav. En vänster ofta bestående av vit medelklass försökte uttolka de svarta kravallerna. När de svarta rev statyer försökte vänstern lägga motioner om att radera länders historia genom att ta bort statyer som de ansåg signalerade rasism. Attackerade BLM-rörelsen polisen så kom förslag om att lägga ner polisen och göra om systemet i grunden.

De ganska planlöst attackerande kravallmakarna fick på det sättet en ivrig vänster som försökte tolka vad de höll på med. Hur skulle man tolka ilskan hos de svarta människorna? Hur skulle man tolka att elektronikbutiker rensades på tv-apparater medan matbutiker bara fick sina rutor krossade? Vad betydde det när de eldade upp HM-butiker efter att HM skänkt mångmiljonbelopp till rörelsen? Hur skulle man kunna ignorera att en och annan bank attackerades?

Nåväl, politik arbetar långsamt och medan sedan Biden vann valet har kravallerna lugnat sig i USA. Människor sitter framför sina nystulna tv-apparater och är ganska nöjda medan de finansierande uppviglarna dragit sig undan för att planera nya dåd i världen. Men runt om i världen, även i Sverige, ligger motioner och förslag om att flytta statyer, bannlysa sånger, kvotera etniska minoriteter och så vidare.

Australiens nationalsång skrivs om

I Australien passade man i och med årsskiftet på att ändra landets nationalsång. Australiens nationalsång heter Advance Australia Fair författades av den skottskfödde Peter Dodde McCormick och framfördes första gången den 30 november 1878 och blev snabbt populär.

Första versen lyder i Peter Dodde McCormicks text lyder:

Australia’s sons let us rejoice,
For we are young and free;
We’ve golden soil and wealth for toil,
Our home is girt by sea;
Our land abounds in Nature’s gifts
Of beauty rich and rare;
In history’s page, let every stage
Advance Australia fair!
In joyful strains then let us sing,
“Advance Australia fair!”

Det är formuleringen som säger att “vi är unga och fria” som retat upp den australiensiska BLM-rörelsen. Formuleringen anses syfta på den den australienska nationen som skapades av europeiska nybyggare. Under tiden då Australien förändrats har man släppt nationalstatstanken och arbetat hårt för att inkludera Australiens ursprungsbefolkning, aboriginerna, som nya minoritetsgrupper som invandrat.

När Peter Dodde McCormick skrev hyllningssången till Australien syftade han naturligtvis på byggandet av ett nytt land som han beskrev som ungt och fritt. Även om det sprungit runt människor i Australiens skogar tidigare så var landet ungt, det går inte att förneka hur man än vänder på saken. Européer tog med sig civilisation. Landets byggdes på europeiskt vis och var således ungt.

Efter protester från den australienska varianten av BLM så ändras nu formuleringen. Från den 1 januari sjunger man inte längre “For we are young and free” utan istället “For we are one and free“.

Australiens premiärminister Scott Morrison förklarade förändringen med att Australien som modern nation må vara relativt ung men att landets berättelse är gammal. Man vill med förändringen erkänna och respektera de tidigare befolkningarna. Morrisson förklarade vidare att de lever i ett “tidlöst land av forntida ursprungsbefolkningar” som sammanställer berättelserna av fler än 300 nationella ursprungsgrupper och språk.

Fler krav kommer

Naturligtvis är förändringen av nationalsången en stor seger för de grupper som önskar förändra den vita världen. Men man kommer inte att stanna där. Australiens nationaldag firas den 26 januari till minne av de första brittiska båtarna som landsteg 1788. Inom BLM-rörelsen använder man dock inte ordet nationaldag utan kallar det istället för Invasionens dag. Även flaggan har då och då ifrågasatts.

Liksom i Sverige använder politiska krafter nationaldagen åt att svartmåla nationen. Krav har länge höjts för att byta nationaldag och naturligtvis har kravet under året fått ny luft under vingarna. I samband med att BLM-rörelsen märker att man lyckats ändra nationalsången kommer de inte släppa de andra förslagen och drömmen om att för alltid skriva om historien kommer att leva vidare.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 215 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This