Skriven av 12:23 Sverige

Heléne Fritzon vill “rädda demokratin”

Socialdemokraterna är oroliga över att demokratin håller på att slås sönder. Men nu ropar man ut: “Vi måste gå samman och rädda demokratin”.
Heléne Fritzon

Demokratin i Europa är hotad. Det upplever Heléne Fritzon och de andra socialdemokratiska Europaparlamentarikerna. Därför har de bjudit in “alla goda krafter”, det vill säga alla svenska partier som finns i EU-parlamentet utom Sverigedemokraterna, för att hålla ett nätmöte.

Hotet från “de högerextrema”

Hotbilden är klar för Heléne Fritzon. I en debattartikel i Aftonbladet skriver hon och EU-parlamentarikern Evin Incir att det är dags att “gå samman och sätta stopp för de högerextrema attacker som på allvar hotar demokratin runt om i världen”. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de partier som räknas som “goda krafter” av Socialdemokraterna och därför är välkomna till mötet.

Fritzon skriver att det mest aktuella exemplet på attacker mot demokratin är händelserna i Washington DC den 6 januari. Trumpanhängare gick in i Kapitolium. Fritzon skriver om att chockerande och oroväckande scener utspelade sig. Här kan man se stormningen av Kapitolium så man förstår vad Fritzon skriver om.

Fritzon skriver att detta inte kan “beskrivas som något annat än en attack mot den amerikanska demokratins hjärta”. Möjligen är det så. Som Jalle Horn konstaterade igår är det inte första gången kongressen “stormades”, faktum är att federala byggnader ofta varit föremål för olika attacker, men då inte av Trumpanhängare.

Fritzon menar vidare att Trump tillbakavisat “kritisk granskning” med repliken “fake news” och eldat massorna genom att hävda att valresultatet var felaktigt.

Hur man värderar nyheter

Det här med nyhetsvärdering är spännande. Från socialdemokratiskt håll har vi länge fått veta att journalistik och media är något närmast heligt. Man hyllar pionjärer som Lars Johan Hierta som gick runt det svenska rättsväsendet och gav ut sina tidningar trots att staten förbjöd det. Många turer senare har tidningen delvis hamnat i händerna på Socialdemokraterna och är just den plats där Fritzon väljer att publicera sin debattartikel.

Staten förbjöd Aftonbladet gång på gång men genom bulvaner och en lång rad likartade namn kunde tidningen fortsätta att publiceras även fast den hatades av makten. Aftonbladet var sin tids alternativmedia och den tidens maktapparat hade tidningen lika mycket som dagens makt hatar nationellt sinnad alternativmedia.

För man ska komma ihåg att när Fritzon förfasas över att journalister ifrågasätts så är det inte alla journalister. Fritzon vill att journalister som delar hennes världsbild inte ska få ifrågasättas medan hon medverkar i hatkören mot fria medier. Om Svt får mindre pengar så är det ett hot mot demokratin men om Fria Tider får sina bankkonton stoppade så är det bra.

Det Fritzon medverkar till genom att starkt fördöma tal om “fake news” är att göra samtliga journalister heliga. Journalister, från “rätt” tidningar kan inte ljuga, de kan inte misstolka, de kan inte missförstå, de kan inte ta saker ur sitt sammanhang. Där skiljer de sig från alternativmedia som alltid ljuger, misstolkar och tar saker ur sitt sammanhang.

Skurkarna Polen och Ungern

Det här blir extra tydligt när Heléne Fritzon fortsätter artikeln med att påpeka att hotet mot demokratin inte bara finns i USA utan även i Europa och då närmare bestämt i Polen och Ungern som hon menar “inte respekterar demokratin och dess principer”. Polen och Ungern är de enda länderna i Europa som just nu stärker yttrandefriheten på internet genom att genomdriva lagstiftning som hindrar sociala medier från att godtyckligt radera inlägg som de inte uppskattar.

För Socialdemokraterna handlar dock inte demokrati om så banala saker som yttrandefrihet. Demokrati handlar om värderingar som att man måste ta emot extremt många invandrare, gärna fler än man klarar av. Det har från socialdemokratiskt håll knorrats om att folkomröstningen i Sjöbo 1988 då befolkningen fick rösta om flyktingmottagande var odemokratisk eftersom man inte ska rösta om sådant.

Därför är Ungern och Polen antidemokratiska. Länderna följer folkviljan och genomför den politik folket röstat fram. Men folket har röstat fel, kanske är de påverkade av journalister som i just dessa länder lurar och bedrar.

Samling för demokratin

Det är just kring Socialdemokraternas snäva demokratisyn som man nu vill samla alla svenska EU-partier utom Sverigedemokraterna. Man tycker att det är viktigt att höra vad exempelvis det gamla Moskvatrogna Vänsterpartiet vill göra för att säkra demokratin i Europa. Man tror att det rent av kan bli givande.

Taktiken är naturligtvis smart. Man samlar alla partier utom Sverigedemokraterna och de partier som tackar nej kan därför brännmärkas som demokratins förgörare. Vill man inte prata demokrati med Vänsterpartiet vars ungdomsförbund har täta band till våldsvänstern så kommer man att framställas som demokratins fiende medan de som deltar kan prata om begränsad yttrandefrihet och åsiktsförbud i demokratins namn.

Kommer Moderaterna koppla upp sig till mötet?

Sedan debattartikeln publicerades i går har viss kritik uppkommit. Tomas Tobé från Moderaterna säger att han kan tänka sig att delta, men tycker att Socialdemokraterna har en del att bevisa.

– Det är ett partipolitiskt initiativ som vi får titta närmare på. Men jag tycker Socialdemokraterna har en del att bevisa. De vill samtala om demokrati samtidigt som de ofta medvetet och osakligt misstänkliggör sina politiska motståndare vad gäller just demokratisk trovärdighet. Det hänger inte ihop. Jag kan också konstatera att alla demokratiskt valda svenska partier inte är inbjudna, vilket gör det ytterligare motsägelsefullt, säger Tobé till Europaportalen.

Fritzon besvarar denna kritik med att Sverigedemokraterna inte delar den demokratiska värdegrund som övriga partier har gemensamt och att de därför inte har något att tillföra.

Hittills har Miljöpartiet och Vänsterpartiet tackat ja till att delta på mötet medan övriga partier funderar.

Inbillad godhetssträvan

Så för att sammanfatta läget: Med en inbillad hotbild Socialdemokraterna ena alla klassiska invandringspartier för givande samtal där alla tycker likadant. Målsättningen är att skapa en värld där ingen får granska media, där folkets vilja är såväl kvävd som irrelevant och där man mitt i förbudshysterin hyllar sig själva som de godaste demokrater som någonsin levt. Kanske kommer man inför mötet skicka ut en PDF med boken 1984 av George Orwell som instuderingsmaterial?

Snart vet vi vilka partier som hoppar på tåget.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 223 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This