Valsäkerhet

Skriven av 13:27 Sverige

Hur säkert är Sveriges valsystem?

Valsystemet är jättesäkert, hävdar Morgan Johansson. Men nu vill man göra det ännu säkrare. Det nya förslaget vittnar dock om motsatsen.

Svenska val ska bli säkrare och tryggare. Därför överlämnades i går ett delbetänkande vid namn Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen (SOU 2021:7) till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Ordförande för valutredningen är socialdemokraten Lena Hjelm-Wallén.

I samband med överlämnandet hölls en presskonferens där Morgan Johansson betonade att det svenska valsystemet är mycket säkert men att det nu ska göras ännu säkrare. En anledning till detta är att det ingår i Januariavtalet där regeringen tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet kommit överens om 73 punkter som ska genomföras. En annan anledning, berättade Johansson, är att man vill förhindra att någon kan tala om valfusk efter valet.

Vad man vill göra

Ändå är det uppenbart att man inte lyssnat alls på flera av de mer kritiska ifrågasättande som funnits kring det svenska valsystemet. Det uppdrag som den tidigare vice statsministern tycks ha fått är att slipa lite i kanterna kring det svenska valsystemet, inte att på allvar göra valsystemet säkrare.

Bland förändringarna som föreslås finns att politisk propaganda, som tidigare inte fick spridas i vallokalen, inte ska vara tillåtet på ett lite längre avstånd från vallokalen. Partier som vill dela ut valsedlar måste därför stå lite längre bort än tidigare. Lena Hjelm-Wallén påtalade också att man inte ska kunna gå in hela familjer bakom röstbåset, något som förvisso inte varit tillåtet tidigare heller men som numera ska vara ännu mer otillåtet. De enda som inte ska behöva gå in ensamma är väljare med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. De ska i första hand få hjälp av en röstmottagare och i andra hand av sin vanliga ledsagare men då också i sällskap av röstmottagaren som ska finnas där för att se att allt går rätt till. Röstmottagarna ska också kunna avvisa människor som stör i vallokalen.

En annan förändring är att valsedlarna inte längre ska ligga synliga för alla utan att varje enskild väljare ska kunna gå in och ta valsedlar innan de går till röstbåset utan att någon ser vad de har för sig.

En skillnad för partierna är att de inte längre ska lägga ut valsedlar med namn, dessa ska istället läggas ut av röstmottagarna. Däremot ska partierna se till att varje röstlokal får dessa valsedlar.

Varför det inte hjälper

Det finns så mycket man skulle kunna säga om det här delbetänkandet. Uppenbarligen har de varit helt blinda för den kritik som finns. Självklart kan man konstatera att valhemligheten blir något säkrare. En och annan klanröstare kanske uteblir när familjeöverhuvudet inte kan följa med in och se till att hustrun kryssar rätt på sossarnas valsedel men annars är det inte så mycket som förändras.

Ett stort problem som funnits i det svenska valsystemet är att valsedlar försvinner. När väljarna kommer till lokalen så kan de inte välja den valsedel de vill för att någon plockat bort valsedlarna för vissa partier. Det här är ett väl utbrett problem som framförallt drabbat Sverigedemokraterna men även mindre partier som driver en invandringskritisk politik. Nu blir det ännu lättare för politiska motståndare att knycka valsedlar. Varenda sosse eller kommunist som går och röstar kan ta med sig samtliga valsedlar för partier de inte gillar eftersom de kommer att vara ensamma med valsedlarna.

Ett annat problem som finns är svårigheten för partier utanför riksdagen att få ut sina valsedlar. Det krävs en enorm partiapparat för att få ut valsedlar till samtliga vallokaler och förröstningslokaler i hela landet. De stora partierna får automatiskt ut sina valsedlar och behöver bara fördela ut valsedlar med kandidater medan småpartierna saknar den möjligheten. Småpartierna måste alltså kuska runt med sina oftast ideellt arbetande partifunktionärer för att se till att valsedlarna hamnar överallt. Lika för alla, men betydligt svårare för mindre partier.

Om sedan ett parti lyckats att få ut valsedlar överallt måste de hoppas på att inte någon väljare i skydd av sin obevakade möjlighet genast har tagit alla valsedlarna. Småpartierna måste alltså egentligen återkomma flera gånger till varje vallokal för att undersöka om deras valsedlar vinns kvar.

Att man vill skydda valhemligheten genom att neka flera från att vara med när man tar valsedlar är naturligtvis fullt rimligt, men det finns bättre sätt att säkra valhemligheten och stärka demokratin.

Vad man borde göra

Sverige borde lägga av med enskilda valsedlar. Tänk en lista med samtliga partier på. Alla som kommer för att rösta kan då ta sin valsedel och sätta ett kryss för det parti man vill rösta på. Detta har kolossalt många fördelar.

Eftersom det är modernt att hänvisa till miljön när man vill få igenom något så kan vi börja med den aspekten. I dag används ungefär en av trettio valsedlar. Alla partier trycker upp många fler valsedlar än de har väljare. Anledningen är att man vill kunna göra massutskick, man vill kunna stå och dela ut valsedlar och man vill ha rejäla högar på varje valkontor. Med en gemensam valsedel hade vi sparat hundratals ton med papper.

"Med kunskap om hur illa det fungerat tidigare val så är delbetänkandet värdelöst och avsikten tycks inte alls vara att säkra demokratin utan att säkra Socialdemokraternas maktintressen." Klicka för att Tweeta

En viktigare aspekt är valtryggheten. En gemensam valsedel skulle garantera att alla partier som registrerat sig för val har sitt namn på valsedlar på samtliga röstningskontor.  Ingen skulle kunna slänga något partis valsedlar, ingen valförrättare skulle kunna ”glömma” att lägga ut valsedlar för ett visst parti. Alla skulle ställa upp på samma villkor.

Naturligtvis skulle man även fortsättningsvis se till att alla fick vara ensamma i valbåset där de kunde kryssa för sitt favoritparti.

Någon kanske skulle invända att det skulle förstöra för personvalet. Men det är väl inte mer avancerat än att det hade kunnat finnas extra valsedlar med namn för den som vill rösta på ett parti men är missnöjd med den ordning som partiet satt upp på sina kandidater. Eller så skrotar man personvalssystemet, det är ändå inte särskilt lyckat.

Förslaget löser ingenting

Annan kritik som förekommit är hur valsedlarna sedan räknas. Det är inget som Lena Hjelm-Wallén och hennes kommitté med representanter för samtliga riksdagspartier tittat närmare på då hennes utredning rör just röstmottagningen.

Avslutningsvis bör nämnas att Fredrik Lindahl och Michael Rubbestad från Sverigedemokraterna som varit delaktiga i detta delbetänkande valt att skriva ett särskilt yttrande där de riktar kritik mot delar av betänkandets lösningar. De menar att valsedelssystemet är rättsosäkert och önskar en lösning med färre valsedlar.

Naturligtvis har de helt rätt. Nuvarande system är dåligt och sätter stor tillit till att ingen är intresserad av att förstöra för andra partier. Med kunskap om hur illa det fungerat tidigare val så är delbetänkandet värdelöst och avsikten tycks inte alls vara att säkra demokratin utan att säkra Socialdemokraternas maktintressen.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 312 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This