Skriven av 14:55 Kultur

Kampen mot nationalismen tillåts få fritt utlopp

Australiens nationaldag uppmärksammades av sura motdemonstranter som tar avstånd från landet. Just detta ville Svenska Dagbladet fokusera på.
Australiens flagga

I går de 26 januari uppmärksammade inte SvD australiensarnas nationaldag, som går under namnet Australia Day. De skrev förvisso en artikel i samband med att nationaldagen inträffade. Men istället för att visa på antingen fest och glädje eller besvikelsen över inställt firande på grund coronarestriktioner vinklade man nationaldagen i negativ dager genom att hylla en antinationaldagsprotest i Sydney.

Där samlades en stor grupp människor för att protestera mot landets nationaldag. Nationaldagen i Australien firas till minne av de första brittiska båtarna som anlände till Sydney Cove den 26 januari år 1788. Sedan 1994 är dagen en helgdag, och australiensarna ges möjlighet att fira och åminnas vilka de är.

Men alla gläds inte. De som protesterar kallar dagen för Invasion Day eftersom aboriginer redan levde på kontinenten och sakta men säkert genom åren har trängts undan av de driftiga anglosaxarna. SvD-artikeln lägger allt fokus på protesten och aboriginers lidande. Bland annat har de tydligen en kortare medellivslängd och är flitigare fängelsekunder än australier i övrigt.

Journalisten poängterar att protesterna bryter mot gällande coronarestriktioner, varmed ett fåtal personer har gripits, men att det har gått huvudsakligen fredligt till. Syftet är – det är svårt att förstå det annorlunda – att rättfärdiga brott mot restriktionerna när det rör sig om något den etablerade journalistiken tycker är dåligt. Till exempel nationalism. Eller Donald Trumps valmöten och protester mot valfusk. Hatet mot Trump handlar till stor del om att han har kämpat för att det amerikanska folket ska 

Artikeln är visserligen hämtad från TT, men tendensen är uppenbar. SvD har ännu inte gjort som DN, öppet påtalat att man bedriver agendajournalistik. Men alla kan se igenom fasaden. Ovannämnda artikel och det faktum att inget annat står om Australiens nationaldag i SvD visar på en tydlig avsky för de västerlänningar som är stolta över sitt land. De ska ignoreras medan dem som visar sitt hat mot nationalistisk känsla ska hyllas.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 82 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This