Skriven av 13:17 Kultur, Ur papperstidningen

Kulturåret 2021 blir inte som det blev för hundra år sedan

2021 har stormat in i våra liv. Det är inte mycket som tyder på att året blir lika kulturellt intressant som det för 100 år sedan, särskilt inte på litteraturens, trubadurvisans och filmens område. I Sverige förstås. För vem ska klå Körkarlen, Taube och Strindberg, alla tre aktuella på sitt sätt år 1921!

UR NATIONALISTEN NR. 1/2021 | På filmens område har Svenska Filminstitutet den senaste tiden mer eller mindre omöjliggjort all form av kvalitet genom att i galen socialistisk anda implementera särskilda kvoteringsregler för människor av kvinnligt kön, främmande ras, annorlunda sexuell läggning, diverse handikapp etc. Handling, författare, producenter, skådespelare – ja, allt ska genomsyras av de nya reglerna.

Det är uppenbarligen egentligen förbudsregler: svenska män äga ej tillträde. Det säger sig självt att det inte går att skapa något intressant utifrån sådana kriterier. Varje filmsekvens är ödesbestämd att bli hundra procent kliché. Men så fungerar hjärntvätten. Den enda möjligheten till kvalitet är om någon lyckas göra en Ruben Östlund och från mer eller mindre intet skapa något intressant, eller om Ruben själv eller någon annan oberoende av filminstitutet åstadkommer något storartat.

Samlade verk av någon svensk författare som dog för några år sedan kan säkerligen vara på väg. P.O. Enquist dog ifjol – om man nu gillar honom – men det är alldeles för tidigt att samla ihop alla hans skrifter för utgivning. Vad med Tomas Tranströmer då, som ändå var en poet av rang? Nja, så sent som 2012 gavs hans samlade dikter och prosa från 1954-2004 ut. Men visst, man kunde ju ge ut en uppdaterad upplaga som även innehåller sådant som essäer, artiklar o.d. Vi får väl se vad som händer.

Störst möjlighet har vi nog att hoppas på en stor trubadurdebut. Den floden tycks aldrig sina här i landet, och kvaliteten blir inte direkt sämre. Och dagens ”kanaler” såsom teve, radio, Spotify, Allsång på Skansen m.m. ger egentligen liknande möjligheter som äldre tiders folkparker, LP-skivor, radio och teve, låt vara att det var enklare förr genom att radio och teve var centraliserat och därmed potentiellt nådde ut till hela befolkningen. Kanske kan man rent av hoppas på en nationellt sinnad trubadur som tar sina första steg mot stjärnorna under det kommande året.

Störst möjlighet har vi nog att hoppas på en stor trubadurdebut. Den floden tycks aldrig sina här i landet, och kvaliteten blir inte direkt sämre … Kanske kan man rent av hoppas på en nationellt sinnad trubadur som tar sina första steg mot stjärnorna under det kommande året.

Vad var det då som kom ut på den svenska marknaden 1921, rentav i januari månad för snart hundra år sedan? I tryck fanns nu hela August Strindbergs samlade verk tillgängligt efter att banden utkommit allt eftersom under några år. Det var ett mycket ambitiöst projekt eftersom karlen skrev mest hela sin vakna tid. På skiva debuterade Evert Taube med några visor, och även om han förstås hade framfört dem tidigare kan man se tidpunkten som startskottet för en fantastisk karriär som vissångare. Och på filmduken visades på årets första dag Victor Sjöströms film Körkarlen.

Ser man till just marknader ligger Victor Sjöströms film i en klass för sig. Visst blev August Strindberg internationellt känd redan i sin samtid och har sedan dess spelats på all världens teatrar, men det går inte att jämföra med populärkulturens spridning, och Körkarlen gjorde succé överallt i världen där det fanns biografer. Strindberg kan dock stoltsera med att vara den enda svenska författaren som innehar en självklar plats i världslitteraturen. Evert Taube slutligen äger en plats i det svenska folkdjupet som ingen annan konstnär. Låt oss därmed syna de tre bragderna.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 129 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This