Skriven av 11:49 Världen • En kommentar

Man ska inte storma Kapitolium – men det är nog lätt att ryckas med

Även om “stormningen” av Kapitolium inte var en stormning och kanske inte gjorde någon skillnad direkt, så kommer den påverka positivt länge.

Det är sällan en framkomlig väg att lite på måfå storma in i en regeringsbyggnad, men det är oftast så det går till. Ibland står stjärnorna rätt och det blir ett lyckat maktövertagande, oftast inte. I går i USA var det inte ens det som stod på agendan. Det bara blev som det blev och det var inget konstigt när man tänker efter.

En i massan av stormande MAGA-anhängare var Kelly, 45. Expressen har pratat med henne och hon förklarar det som hände så här:

– Jag var med, vi var långt uppe där. Jag ville att de skulle se mig, se mitt ansikte. Black Lives Matter och Antifa kan bränna ner hela städer och kasta tegelstenar på folk. Det har vi aldrig gjort. Jag tror att vi ville visa dem att vi är beredda att… 

– Vi är trötta på det! Det är vad det är.

Svårare än så är det inte.

Fyra år av hat och hets

Kelly och de flesta andra som – aningen förvånade tror jag – helt plötsligt var inne i Kapitolium (och Nancy Pelosis arbetsrum) hade åkt till Washington D.C. för att få utlopp för sin frustration över att demokraterna stal valet. Och inte bara det.

Faktum är ju att Trumpväljare och MAGA-anhängare såväl som presidenten själv misstänkliggjorts, hatats, hånats och hetsats mot under fyra år. De har pekats ut som “hatare”, “rasister” och så vidare av både demokraternas politiker som massmedia.

Redan innan Trump vunnit konstaterade man från motståndarlägret att han skulle avsättas, att man skulle bilda en “motståndsrörelse” mot honom och att man skulle obstruera på alla sätt och vis. Sagt och gjort. Därtill sa man att valet avgjorts av Ryssland, som Trump skulle anlitat.

Protesterna mot Trump, utnämningar av domare etc. har kantats av våld. Det har stormats federala platser; det har störts inne i kongressen vid utfrågningar; flera Trumpanhängare har mördats och hur många som blivit misshandlade på grund av sin MAGA-keps går inte att räkna. Och allt det har försvarats av media och demokraterna. Under fyra år.

Och det kröntes av att man snodde valet och sedan vägrade efterkontroll. Hälften av USA:s befolkning blev således blåsta på konfekten och misstänker mer eller mindre oegentligheter i samband med detta.

Peak frustration

Därför “stormades” Kapitolium igår. Fyra års frustration fick utlopp när folkmassan – helt enligt de lagar som styr massans psykologi – gjorde vad den gjorde. Det var inte planerat och det var definitivt inte försök till en statskupp. Det var MAGA-boomers iklädda maskeradkostymer, helgkrigare från någon milis och bekymrade Joe och Jane Lunchbucket.

Helt plötsligt var de inne. Polisen insåg att det var dags att backa tillbaka och berusade av adrenalin rusade man vidare in i maktens salar. Jämfört med hur många betett sig genom historien under liknande omständigheter kan vi konstatera att ockupationen var respektfull. I princip ingen vandalisering följde, även om just Pelosis kontor verkar ha rannsakats rejält. Det fanns ingen plan, inget mål.

Men det var härligt befriande att se.

Polariserat eftermäle

Självklart kommer de krafter som krigat mot Trump under fyra år ta chansen. Ändlösa haranger om “inhemska terrorister” kommer malas fram och all skuld kommer läggas på Trump. Hans allierade kommer en efter en svika honom eftersom det politiska spelet är viktigare än allt annat. Kanske avslutas det hela med en palatskupp, så att Pence med flera kan visa den djupa staten att de är lojala.

Jag kommer inte ens försöka spå vad som kommer ske dagarna fram tills att Biden svärs in – eller efter. Däremot kan vi konstatera att eftermälet efter “stormningen” kommer vara lika polariserat som USA är. Folket kommer vara för eller emot (eller helt ointresserade). Gråskalor finns inte.

Stridsmoralen stärks

Imperiet håller på att falla. Demokraterna har nu presidentskapet, senaten och kongressen. Enpartistatens grund är imperiets ruiner. Republiken har varit död sedan länge. Det blir fyra år av Biden/Harris (Harris/NN när Biden kastat in handduken). Det som hände i går i Washington D.C. kommer användas av demokraterna för att tillskansa sig mer makt, det kan vi vara säkra på.

Att demokraterna skulle ta över var klart sedan tidigare. De progressiva kommer slå till med släggan. Det hade de gjort även om gårdagens uppvisning i huvudstaden inte skett. Därför var det så viktigt att det skedde. Miljoner amerikanare som inte ser Biden som sin president och som nu går in i fyra år av mörker gör det bättre rustade tack vare gårdagen.

Vad som än händer härnäst så kan de titta på bilden och se en av de sina – med rebellernas flagga – inne i Kapitolium. Det kommer höja motståndsviljan under många år framåt.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 533 times, 1 visits today)
1
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This