Munskydd

Skriven av 13:53 Sverige

Munskydd skapar oklarhet i kollektivtrafiken

Från den 7 januari rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken, ibland. Men beskedet har inte förankrats hos företagen som kör kollektivtrafik.

Från och med i morgon så tycker Folkhälsomyndigheten att man ska ikläda sig munskydd när man rör sig i kollektivtrafiken. Rekommendationen gäller inte hela dygnet. Munskydd bör vara på under tiderna 7-9 och 16-18. Då är det flest som åker kollektivt. Önskemål om munskydd gäller inte heller alla passagerare utan bara dem som är 16 år eller äldre. I samband med att Folkhälsomyndigheten meddelade detta så berättade man också att kollektivtrafiken ska tillhandahålla kostnadsfria munskydd till de resenärer som inte har eget munskydd.

Inga gratis munskydd

Men så kommer det inte bli. Folkhälsomyndigheten må ha tänkt att det vore en bra idé, men man hade inte förankrat tanken hos de bolag som bedriver kollektivtrafiken. Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik skriver på sin hemsida att bärandet av munskydd är var och ens eget ansvar. De skriver vidare att regionala kollektivtrafikmyndigheter kommer att tillhandahålla munskydd för försäljning, men att det inte är något som kommer att delas ut gratis.

Västtrafiks vd, Lars Backström, säger till Expressen att Västtrafik inte kommer att ha några munskydd att dela ut. Backström förklarar att Västtrafik är en del av Västra Götalandsregionen där också sjukvården ingår och säger att sjukvården måste prioriteras framför att kollektivtrafikens resenärer ska få gratis munskydd. Naturligtvis är det bekvämt att kunna peka på sjukvården som alla anser vara viktigt. Han förklarar också att det är lite knepigt att kunna distribuera munskydden på ett smittsäkert sätt. För att sammanfatta så tycker han att det är en usel idé att Västtrafik ska dela ut munskydd och han har ingen lust att syssla med sådant.

Västtrafiks råd: Undvik kollektivtrafik

Hela rekommendationen tycks vara lika snurrigt som allt som kommer från Myndighetssverige. Det är illa förankrat och framstressat av politiska skäl för att regeringen vill visa att man gör något. Lagmässigt saknas möjlighet att ta fram ansiktsmaskeringstvång och därför stannar det hela vid rekommendation. Olika krafter tycks ha väldigt olika åsikt om vad som bör gälla. Medan Folkhälsomyndigheten har försökt undvika masktvång har borgerliga politiker krävt detta och regeringen börjar ge vika för kraven för att kunna uppvisa handlingskraft.

På Västtrafiks hemsida ger man tre råd för hur man ska undvika att delta i smittospridning. Det första är att undvika onödiga resor i kollektivtrafiken. En nödvändig resa kan till exempel vara att man, som Dan Eliasson, behöver åka på bögklubb eller att man, som Stefan Löfven, behöver köpa en reservdel till rakapparaten. Man ska inte heller resa om man är förkyld och om man måste åka så ska man undvika att åka under rusningstrafik och inte kliva på en fullsatt buss.

Hur mycket munskydden skyddar mot corona är omtvistat. Statsepidemiolog Anders Tegnell har under hela coronautbrottet hävdat att ansiktsskydden riskerar att invagga bäraren i falsk trygghet och att det är viktigare att tvätta händerna och hålla avstånd.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 147 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This