Skriven av 15:48 Sverige

No Nato säger Ann Linde

Folk och försvar är över. En sak vi kan ta med oss är att Ann Linde i alla fall inte vill att Sverige ska in i Nato. Inte mycket tröst dock.

Diskussionsmötet Folk och Försvar började igår och avslutas idag den 12 januari. Forskare, politiker, journalister m.m. samlas vanligtvis i Sälen för att väcka debatt och sprida kunskap om säkerhetspolitiska frågor av alla möjliga slag. Men i år är konferensen flyttad till cyberrymden p.g.a. situationen med corona. Coronaviruset har förstås också satt sina spår i konferensens innehåll. Ett segment i konferensprogrammet är ägnat säkerhetspolitiskt läge i och med covid-19.

Utrikesministern inledningstalade

Försvarsministrar och utrikesministrar är förstås stående inslag i Folk och Försvar. I år inleddes konferensen med ett tal av utrikesminister Ann Linde. Det som har blivit konferensens snackis är hennes klara invändning mot oppositionens förespråkande för en s.k. Nato-option, möjligheten att gå med i Nato om säkerhetsläget ändras i världen. Det fördömer Linde. Hon menar att det bara skapar osäkerhet i omvärlden om var Sverige egentligen står utrikespolitiskt.

Därför låg Lindes fokus i talet på OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, där Sverige för tillfället är ordförande. En sådan organisation är lämpligare för Sverige att arbeta i än medlemsskap i Nato, menar Linde. Man kan ifrågasätta OSSE:s roll i säkerhetsfrågor, precis som t.ex. FN, men man måste ge Linde och sossarna rätt om svenskt Natomedlemskap. Det är inget bra alternativ för Sverige, idag mer än någonsin. Att sossarna sedan har andra invändningar mot Nato än vi nationella är en annan sak.

Nato – inget för Sverige

Världen håller på att förändras, och därmed också Nato-samarbetet. Nato står med all säkerhet inför stora förändringar de närmaste åren. Att då gå med är bara dumt. Det är 50 år för sent. Alliansfriheten håller en dessutom hela tiden vaken om vad som händer i omvärlden, vilket är bättre än att vaggas in i säkerhet via en skyddande jätteorganisation. Man är självständig och vaken.

Men sossarnas alternativ är egentligen lika problematisk. Linde påpekar i sitt tal att FN är en hörnsten i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Finns det ett sämre alternativ än Nato så heter det alternativet FN, mycket sämre faktiskt.

Lindes tal hade också många andra tvivelaktigheter. En sak är först att talet är väldigt luddigt. Hon nämner bara saker helt kort utan återkoppling, vilket gör att det mesta blir intetsägande. Och många påpekanden är direkt löjliga: ”Den globala demokratitrenden har under de senaste åren gått i negativ riktning. /…/ Och frågan är om inte klimatförändringarna är det största hotet av alla – för alla.” Vad är det annat än floskler?

Floskler om Trump och USA-valet

Ännu värre blir det när hon kommenterar händelserna i USA. ”Vi såg alla det angrepp på demokratin som ägde rum i Washington i onsdags. Ett stort ansvar vilar på president Trump och de politiker som odlat stämningarna som lett till detta. En slutsats blir att inget land, ingen av oss, kan ta demokratin för given. Den måste ständigt försvaras.” Det är löjligt opportunt och fegt – helt ovärdigt en svensk minister.

Ann Linde har inte fördömt BLM-rörelsens stormningar, förstörelse och dödande under förra året (det skedde även mot federala instanser, d.v.s. sådana demokratiska institutioner som Linde hyllar). Men intrånget på Capitol Hill kallar hon ett angrepp på demokratin. Men det var inte ett angrepp. Det var en visad oro – som gick lite överstyr kan man invända – mot det valfusk de flesta amerikaner ser som uppenbart. Det är därför rörelsen kallar sig ”We the people”, i motsats till elitens fiffel. I det perspektivet förstår man Lindes försvar för valfifflet och sossarnas välkomnande av Joe Biden. Socialdemokraterna har i årtionden försökt urholka de demokratiska processerna i Sverige och kört över folket. Linde tycks mena att demokratin måste försvaras mot folket.

Står Linde för det odemokratiska tystande som vi ser överallt?

Linde säger vidare att amerikanska politiker som har påkallat alla problem med valet måste stå till svars. Det har redan börjat hända i och med att de och andra angelägna opinionsbildare tystas.

Det är svårt att tolka Linde på annat sätt än att hon tycker att det är bra. Och när hon säger att regeringen ser fram emot att Biden svärs in som president måste man tolka det som att Linde försvarar hur flera hundra amerikanska valarbetare har trakasserats, blivit utslängda, överkörda och hotade under rösträkningen.

Det är uppenbarligen Ann Lindes syn på demokrati. Kan man bedöma det annorlunda än att Linde – trots alla hennes fina ord om demokrati i sitt tal – vill montera ned demokratin och önskar att diktatur införs på olika håll i världen.

Ett gripande tal för 20 år sedan

Kvaliteten på Folk och Försvar har alltid varit väldigt skiftande. Ibland bra, ibland skräp. Carl Bildts tal i år kan man ju lyssna på om man vill, med risk för egen hälsa. Ett oförglömligt tal för ca 20 år sedan hölls av en österrikisk dam. Sådana här konferenser i Sveriges dummoralistiska samhällsklimat handlar ofta om att säga något alla håller med om, gärna följt av en session med Kumbaya.

Ett diskussionsblock i år handlar om förhållandet med USA, och vi vet att alla talare då kommer att som försvarsministern förkasta Trump och välkomna Biden. Så kan alla hålla varandra i händerna (och sjunga Kumbaya).

Österrikiskan för tjugo år sedan ville istället väcka andra känslor och tankar. Hon berättade om situationen i Afrika och hur man har blundat för allt otäckt. Hon visade då en bild på en barnsoldat samt berättade när han värvats, var han krigade och hur många personer han hade dödat. Sedan visade hon en bild till och berättade hur många han hade dödat. Sedan en till. Och så vidare i kanske 20 minuter. Mot slutet tittade åhörarna ned i marken, grinade illa och många ville nog kräkas. De mådde väl dåligt för att ha blivit påkomna med att titta bort – och tittade då bort. De ville nog hellre sjunga Kumbaya.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 113 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This