Skriven av 16:33 Sverige

Riksdagen höjer sina löner

Riksdag och regering har höjt sina löner. Vad är det för signaler man vill sända till den befolkningen man är vald att leda?
Riksdagen

I dag meddelades att riksdagsledamöternas lön höjs med 1 500 kronor i månaden. Den nya månadslönen är 69 900 kronor. För några dagar sedan meddelades också regeringens löneökning. Stefan Löfven fick en löneökning med 4 000 kronor och kan nu inkassera 180 000 kronor medan övriga ministrar går upp 3 000 kronor till 142 000 kronor.

För riksdagsledamöternas del är det riksdagens arvodesnämnd som har fattat beslutet och för regeringen är det Statsrådsarvodesnämnden som fattat beslutet. På det sättet kan man slå ifrån sig kritik om att politikerna ger sig själva hög lön. Såväl riksdagens arvodesnämnd som Statsrådsarvodesnämnden utses dock av riksdagen.

Ska politikerna ha hög lön?

Det finns mycket man skulle kunna säga om detta. Jag är egentligen inte motståndare till att folkvalda politiker är väl betalda. Det är rimligt att folkets främsta representanter får en skälig ersättning. Detta borde dels minska frestelsen att korrumperas men också bli en garant för att de satsar helhjärtat på sitt politiska uppdrag.

Nu vet vi att det inte är så. Mängder av riksdagspolitiker bedriver annan verksamhet vid sidan om sina politiska uppdrag och oavsett om de jobbar med sitt riksdagsuppdrag eller inte så får de ut sin lön.

En dröm är ju också att landets styre ska bestå av våra absolut skarpaste hjärnor. Då är det rimligt att kunna locka med en rejäl lön. En superhjärna lockar man inte med arbetarlön. Nu skulle man kunna ha invändningen mot detta och påpeka att riksdagen kanske inte består att de direkt skarpaste hjärnorna.

Vilka signaler vill man sända?

Det finns många tankar man kan bolla fram och tillbaka. Men allt överskuggas egentligen av eländesåret 2020. Förra året drog Coronarestriktionerna in över landet. Skrämmande rubriker, lagförändringar och restriktioner skapade en otrygg vardag för många svenskar.

Mängder av företag inom turistnäring och i restaurangbranschen har redan tvingats i konkurs och många fler är osäkra på om de kommer att överleva om restriktionerna håller i sig. Idrottsklubbar vänder på varenda krona. Politikerna har uppmanat svenskarna att inte handla i butiker utan använda internet för sina inköp. Samtidigt har flera politiker själva varit ignoranta nog att springa runt i affärer och nöjesresa. Stänger man krogarna i Sverige måste man ju åka till Kanarieöarna för att festa.

Medan mängder av svenskar blivit uppsagda och ännu fler bär på oron att de snart kan stå utan arbete så passar riksdag och regering på att höja sina egna löner. För statsbudgeten är det lite skit samma. Men signalerna man sänder är att man inte bryr sig.

Politikerna har klarat sig gott på sina gamla löner. Men som en liten gest mot alla svenskar som drabbats det senaste året hade man kunnat meddela att man avstår löneökning 2021.

Så blir det inte. Vi har politiker som mest bryr sig om sig själva.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 100 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This