Skriven av 09:01 Kultur, Ur papperstidningen

Spådomar inför 2021 – vi går fram med vilja och vision

Det är dags att bli spåman, siare, orakel och profet. Det är dags att titta i kristallkulan. Med andra ord, vad har vi att vänta 2021?

UR NATIONALISTEN NR. 1/2021 | Så vad kan vi säga i frågan? Underförstått har vi inte tillgång till någon analysgrupp, tankesmedja eller konsultfirma för framtidsstudier. Vi går bara på intuition och magkänsla.

Vad man generellt kan säga om världen idag är att makten må vara i vänsterns händer. Men under ytan, och ibland tämligen synligt, visar sig konservativa trender i kulturen.

Som i Tyskland, på ytan ett av världens mest moderniserade och ”av-förtrollade” länder. Där finns trots allt en hård kärna av konservatism, till exempel yttrad i den tyska stadsbilden. Det var ju så att många tyska städer var bombade till småsmulor efter andra världskriget. Och en del av de återuppbyggda städerna blev modernistiska parodier, som exempelvis Frankfurt med sitt skyskrap-city. Men man märkte redan då (på 50-talet, då återuppbyggnaden kom igång) att det inte var så svårt att återskapa stadskärnor av traditionellt slag. Så München, Nürnberg, Dresden och många andra ärevördiga städer fick sin gammaldags stadsbild i stort sett återskapad. 

Och vad mera är, nybyggnader från efterkrigstiden har rivits för att slutligen, långt om länge, ge plats för återskapad klassisk arkitektur. Vi tänker här på själva huvudstaden Berlin. Där har nu det gamla kungaslottet, rivet 1950, återuppstått som museet Humboldt Forum. Hohenzollarnas gamla klassiska slott i Berlins mitt är återuppståndet ur askan med kupol, pelare, klassisk fasad och allt. Man kan säga: en borg i barockstil är äntligen symbolen för det nya Tyskland. Det hela ska invigas 17 december 2020, sägs det. Detaljer åsido är byggnaden i alla fall klar, den står där i sin traditionella prydno och kommer att stå där länge och väl. Och det som stod på platsen 1976-2006, DDR:s ”Palast der Republik” i glas och betong, är sedan länge glömt. Modernismen är slagen i spillror, traditionalismen har segrat…!

Och profetmässigt förutspår vi att fler återskapanden likt Humboldt Forum kommer att ske i den tyska stadsbilden, 2021 och framöver. Humboldt Forum var liksom ”juvelen i kronan” och nu finns det inga tabun längre vad gäller att återskapa klassiska byggnader i Tyskland, anser vi.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 181 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This