Skriven av 15:58 Kultur

Svea livgarde 500 år

I dag är det 500 år sedan Svea livgarde grundades. Styrkan bestod från början av 16 dalkarlar med uppgift att skydda Gustav Vasa.
Svea livgarde hedras

Sverige är ett land med lång historia. I dag högtidlighölls Svea livgardes 500-årsdag. Ursprunget till Svea livgarde är den 16 man starka livvaktstyrka som dalkarlarna gav till Gustav Vasa 1521. Dessa följde honom under hans befrielsekamp mot danskarna och fick sedan vakta slottet när Gustav Vasa blivit kung. Svea livgarde har bytt namn och uppgifter flera gånger genom historien och varit med som skydd för våra kungar i krig som fred både i Sverige och utomlands.

År 2000 lades Svea livgarde slutligen ner i enlighet med Försvarsbeslutet 2000. I stället uppstod Livgardet som en fortsättning. Livgardet är i dag Försvarsmaktens största och mest mångfacetterade förband med uppdrag både i Sverige och internationellt.

I dag arrangerade Mora kommun ett högtidlighållande för Svea livgarde. Utanför Mora kyrka blåstes det fanfar i näverlur och Sveriges arméchef Karl Engelbrektsson höll tal liksom ordföranden för Mora kommunfullmäktige, Lennart Sacrédeus.

Talen anknöt till Sveriges och Dalarnas stolta historia och Engelbrektsson påpekade att Dalregementet nu kommer att återuppstå, 500 år sedan Svea livgarde bildades i Dalarna. Eftersom högtidlighållandet hölls i Mora delades det naturligtvis också ut dalahästar. Engelbrektsson överlämnade som tack för inbjudan en dalahäst målad i militärens färger och kommunen överlämnade en vit dalahäst som tack för att han kom.

Även i Stockholm uppmärksammade Försvarsmakten Svea livgardes grundande under dagen. Bland annat lade man ner en krans vid en av regementets historiska minnesstenar vid Gustav Adolfskyrkan på Östermalm.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 574 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This