Skriven av 14:30 Världen

Utlämnas inte till USA – ändå klen tröst för Assange

Domen har nu fallit. Julian Assange ska inte utlämnas till USA där han är anklagad för spioneri och dataintrång. Men det är en klen tröst för honom och frågan är hur mycket mer han orkar.

Om Julian Assange hade utlämnats till USA riskerade han livstids fängelse för sin inblandning att avslöja övergrepp och missförhållanden som amerikanska militären gjort sig skyldiga till. Han anklagas nämligen för spioneri.

Att en brittisk domstol beslutat att han inte ska utlämnas är förvisso positivt, men saken är ingalunda utagerad. Avgörandet ligger likväl hos den brittiska regeringen skriver BBC, och därtill kan samtliga parter överklaga domen. Det kan sluta med att ärendet till sist hamnar hos Europadomstolen, om flera år.

Frågan är hur länge Julian Assange överlever under rådande omständigheter?

Julian Assange ska inte utlämnas till USA. Klen tröst eftersom ärendet långt ifrån är över. Och fri är han inte ännu. Klicka för att Tweeta

I fem och ett halvt år satt han i “husarrest” på Ecuadors ambassad och när han tvingades därifrån våren 2019 greps han av brittisk polis på grund av att han avviket från borgen flera år tidigare. I samband med det krävde USA honom utlämnad, misstänkt för spioneri. Assange har suttit häktad sedan dess.

Sakta men säkert har Assanges fysiska och psykiska hälsa blivit sämre och många fruktar för hans liv. Frågan är därför om han kommer tvingas kvarstanna i häkte i väntan på överklaganden, något som ännu inte är avgjort. Om så blir fallet är det svårt att se att Assange orkar härda ut.

För USA:s del skulle det vara en skänk från ovan eftersom de vill visa upp för världen att det går åt skogen för spioner och visselblåsare. Det är pinsamt nog att Edward Snowden numera har permanent uppehållstillstånd i Ryssland och att Bradley Manning (numera Chelsea Manning) kom undan så lättvindigt. Julian Assange är en fjäder i hatten man inte vill missa.

Visst vill USA ha honom utlämnad, det vore jackpott. Men om de tvingas nöja sig med att han sakta förtvinar i ett brittiskt häkte medan åren går så är det inte dumt heller. Om han däremot släpps ut i väntan på att juridikens kvarnar ska mala är det sämre för dem.

Personligen ogillar jag spioner och förrädare av princip och kan sympatisera med USA:s djupa stat och det militärindustriella komplexets vilja att straffa. Å andra sidan ogillar jag också USA:s djupa stat och det militärindustriella komplexet som är en fiende till mänskligheten.

Därför hoppas jag så klart att Julian Assange släpps och att han på ett eller annat sätt drar alla vid näsan. Ännu bättre vore det om han kunde återgå till att underlätta för visselblåsare som avslöjar vad stater (djupa eller vanliga) har för sig.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 137 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This