Skriven av 09:55 Kultur, Ur papperstidningen

Batiksymbolik och vår tids häxa

Det är inte en enkel balansgång som måste till när man diskuterar fenomenet batikhäxa, menar Joakim Andersen. Lyckas han då med det?

UR NATIONALISTEN NR. 1/2021 | Om man är intresserad av det kollektiva omedvetna och samspelet mellan djuppsykologi och mytologi är både slanguttryck och internetmemer fascinerande. Det finns här en urvalsprocess där mängder av bilder och ord konkurrerar med varandra om att spridas och de allra flesta snabbt försvinner i glömskan. Det lilla fåtal memer och uttryck som blir framgångsrika bär ofta på en djupare mening, ett exempel på det är det till synes ganska banala ”batikhäxa”. Med ordet avses som bekant en nordeuropeisk kvinna, ofta något äldre, som vurmar för politisk korrekthet och främmande grupper. Många äldre svenska kvinnor är både kloka och sympatiska, men ”batikhäxorna” utmärker sig negativt. Den politiska fråga där detta är tydligast är frågan om ”de ensamkommande”, de tusentals vuxna män som gång på gång genom särlagstiftning och amnestier ska räddas från utvisning.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 274 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This