Skriven av 11:57 Sverige

Childhood vägrar ta emot pengar från Patrik Sjöberg

Childhood Foundation vägrar ta emot pengar från Patrik Sjöbergs företag då de tar avstånd från formuleringar på hans kläder.
Kill Your local Pedophile

Sedan en tid tillbaka saluför den svenska friidrottslegenden Patrik Sjöberg kläder med trycket “Kill your local pedophile” och “Hunt your local pedophile” (“Döda respektive jaga din lokala pedofil”). Patrik Sjöberg har engagerat sig i frågor som rör sexuella övergrepp mot barn sedan han släppte boken Det du inte såg (2011). I boken berättar han om hur han utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare tillika styvfar Viljo Nousiainen.

Kamp mot pedofiler

Sedan dess har han medverkat i debatten och tagit ställning såväl för offren som mot förövarna. För en tid sedan tog han fram kläder med det kompromisslösa budskapet men framhöll i marknadsföringen att budskapet inte skulle tolkas bokstavligt.

Den 25 januari skickad han 10 000 kronor till Childhood Foundation vilket var pengar som kommit in för klädförsäljningen. Childhood tycks ha tagit emot pengarna men sedan tänkt ett varv till och den 6 februari meddelade det att de inte vill ha pengarna från Sjöbergs företag.

Childhood vill ha nyanserat budskap

Childhood skriver att budskapet på Sjöbergs kläder, om de tolkas bokstavligt, uppmanar till våld vilket organisationen omöjligt kan ställa sig bakom. Dessutom menar de att det finns pedofiler, det vill säga vuxna som har en sexuell dragning till pre-pubertala barn, som inte förgriper sig på barn utan inser att deras läggning är ett problem och därför aktivt motverkar sina lustar.

Dessutom, skriver de, begås många övergrepp mot barn av andra barn och ungdomar. Dessa är inte pedofiler men övergreppen är ändå vidriga. Childhood skriver att deras fokus är att stoppa sexuella övergrepp mot barn, oavsett vem som begår dem och vem som utsätts. Därför kan de inte ta emot pengarna.

Patrik Sjöberg borde alltså ha satsat på ett mer nyanserat budskap på sina kläder. Om Sjöberg hade skrivit “Stoppa sexuella övergrepp mot barn, oavsett vem som begår dem”, eller författat ett mindre, men väl nyanserat, manifest att trycka på kläderna så hade de gärna tagit emot pengarna.

Vad är Childhood Foundation?

Childhood Foundation är grundat av drottning Silvia som är organisationens hedersordförande. Ordförande är styrelseproffset Kenneth Bengtsson som även är styrelseordförande i bland annat Clas Ohlson, Ahlsell, Systembolaget och Ersta Diakoni. I styrelsen hittar man också en lång rad styrelseproffs och ledande profiler från näringslivet. En snabb reflektion över styrelsen är att de främst väljer att ingå där för att stråla sig i den kungliga glansen snarare än att de brinner för ämnet. De kommer enkelt uttryckt från en annan värld än Patrik Sjöberg.

Bland de anställda finner man däremot människor som mer tycks brinna för barns rättigheter och har bakgrund inom liknande projekt.

Organisationen skriver att de möjliggjort 1300 projekt runt om i världen med syfte att motverka att barn utsätts för sexuella övergrepp, samt hjälpa barn som råkat illa ut.

Istället för symboliska budskap om att döda pedofiler saluför de, tillsammans med Clas Ohlson, plåster med texten “Trösta mig”, pärlarmband och prinsessan Madeleines barnbok.

Patrik Sjöberg stakt kritisk

Patrik Sjöberg skriver på sociala medier att han kommer att finna någon annan mottagare för pengarna som hans kläder drar in. Han lyfter speciellt fram en mening från Childhoods brev: “Stigmatisering och social exkludering av pedofiler snarare ökar än minskar risken för övergrepp, det gör också att de i högre grad söker sig till likasinnade”.

Sjöberg ifrågasätter om det är barnen eller pedofilerna som ska få hjälp och menar att han inte är intresserad av att stryka pedofiler medhårs. Han frågar vidare om de vill att han ska trycka upp mössor med texten “krama din lokala pedofil” för att de ska ta emot donationen.

Politik före ändamålet

Sjöberg skriver också att Childhood tycks anse att politiken är viktigare än ändamålet. Det kan nog ligga en hel del i det. Sjöberg har de senaste åren rört sig åt den mer samhällskritiska sfären. Han har låtit sig intervjuas av den SD-kanalen Riks och riktat hård kritik mot Centerpartiets behandling av sina pedofilskandaler. Sådant passar så klart inte i de fina styrelserummen.

När Sjöberg nu får tillbaka pengarna får man hoppas att han finner någon annan organisation som kan använda pengarna för barnens bästa.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 556 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This