Skriven av 08:11 Kultur

Dags för idrottarna att säga ifrån

Idrotten, i USA såväl som i Sverige, blir allt mer ideologiserad. Kommer det att finnas någon glädje kvar när de är klara?
Football BLM

Det är en plåga när allting fylls med politik och ideologi. Bland oss som gärna sysslar med konst och litteratur vrids magen ut och in när andefattiga människor måste göra ideologiskt skolade analyser av en dikt eller en målning. Den estetiska dimensionen blir enda sättet för dumskallar att lyckas säga något om konstverket i fråga. De är nämligen så ointresserade av konst och har så dålig estetisk uppfattning att de bara kan (med skohorn, det vill säga krystat) sätta in konstverket i ett politiskt sammanhang. För politik är ganska enkelt och medryckande eftersom känslor kan sättas i svall. Än värre är det förstås när Odysséen eller Fritiofs saga ska ”cancelleras” ur skolan av politiska skäl. Gamla odödliga klassiker har varit en stötesten för dumskallar i skolan länge eftersom de inte orkar läsa böckerna. Nu får de legitima skäl att slänga klassikerna på elden.

Politisering av Super bowl

Samma sak håller tyvärr på att hända med idrotten. Vem vill se på sport numera när dess värld politiseras i en rasande takt? I USA har tittarsiffrorna rasat till följd av ideologiseringen av idrotten. Det är inte på grund av corona, för även tittarsiffrorna har sjunkit drastiskt. Det är helt enkelt så att det bli ointressant.

Det säger sig självt efter diverse utspel efter finalen i amerikansk fotboll här om dagen, i Super bowl. Superstjärnan Tom Brady, som ledde sitt lag Tampa Bay Buccaneers till seger, har anklagats för rasism eftersom han förde sitt lag till seger under något som kallas Black history month, vad det nu är för trams. Det är väl mest ett utslag av besvikelse, men det är samtidigt mycket typiskt för vår tid.

Idrottare tvingas böja knä och flickor sluta tävla

Ägaren till ett basketbollag avser att vägra spela nationalsången i sitt lags hemmamatcher. Många kräver att man ska sjunga någon black anthem-snutt istället för nationalsången inför idrottstillställningar. Spelare tvingas knäböja på grund av BLM-tokeri. Överallt där man kommer åt ska det ideologiseras. Joe Biden har i den andan infört lag på att skolor och högskolor måste tillåta hittepå-transor att tävla med flickorna. Protester och demonstrationer har genomförts, men vad bryr sig den gamla token om det. Idrotten ska ideologiseras till varje pris.

Här i Sverige känner vi igen de tongångarna alltför väl, även om detaljerna är annorlunda. Landslaget i fotboll har till exempel anklagats för att vara alltför ljushyllt de senaste åren.

Idrotten kommer att dö ut

Till varje pris! Ja vad är då priset? Idrotten själv, förstås. Corona har inneburit en djup dolkstöt i ryggen på idrottsvärlden. Risken är sedan att idrotten kommer att erodera fullständigt på grund av all ideologisering. Vilket ju märks runt om i världen när intresset dalar. Det inser man om man drar det till sin spets. Gör hälften av bandyspelarna och skidåkarna mörkhyade och hälften av löparna vackert bleka i skinnet. Låt män och kvinnor tävla tillsammans. Då slipper vi ju transorna i alla fall. Men tjejerna också tyvärr.

Det här är faktiskt inte bara ”priset”. Det är väl också målet med ideologiseringen av idrotten, om än en instinktiv avsikt. Målet är förstås att förstöra idrotten, att lägga ner den. Dagens ideologisering är i mångt och mycket ett kvinnligt fenomen, och det är allmänt bekant att många kvinnor, särskilt inte politiker, förstår sig på det där med styrka, fullt kroppsligt utlopp och tävling.

Som i kommunistländer

Men först ska idrotten korrumperas av ideologi. Det blir som i de gamla kommunistländerna i Europa. Allt nöje, vare sig boxning, cabaret, fotboll eller Mahlerkonserter blir falskt i och med att politiseringen gör underhållningen fadd. Det blir en falsk värld där alla blott halvnjuter av nöjen. Man småler och småhejar istället för att gapflabba och jubla.

Publiken säger ifrån genom att inte bry sig om idrotten med. Om idrottarna vill att sportvärlden med tävlingar och tillställningar ska överleva måste de också reagera. De måste ta avstånd från politiseringen av deras värld. De måste säga ifrån.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 108 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This