Skriven av 12:34 Sverige

“Den vita kuben” är rasistisk

En rasismdebatt har blossat upp på Konstfack. En grupp icke-vita studenter menar att ett vitmålat rum uttrycker renhet och rasbiologi.
Konstfack

På Konstfack i Stockholm finns ett utställningsrum som heter Vita havet. Detta är rasism och därför borde rummet byta namn tycker ett gäng icke-vita studenter som kallar sig Brown Island.

En Trumpdocka att slå på

Den som 2017 kom in i Vita havet möttes av en stor piñata som såg ut som Donald Trump. En av väggarna var fyllt av klotter om “Black Lives Matter”, anarkistsymboler och krav på “egna rum”. Det var det icke-vita studentkollektivet Brown Island som skapat utställningen “Brown island in the white sea”.

Utställningen var en protest mot den vita miljö som man menar att Konstfack är. När man vill uppvisa alternativ är det symboliskt våld mot en världspolitiker, hyllningar av våldsvänstern och krav på att få vara i fred som man lyfter fram: “Hej, ta oss på allvar!”

Vitt är rasism

Men konstnärskollektivet nöjer sig inte med att ta emot skolans pengar och använda skolans lokaler för att klottra på väggarna. Sedan 2016 har de försökt få igenom sina krav men i och med den massmediala uppmärksamheten kring Black Lives Matter under 2020 har de fått ökat självförtroende. De vill nu byta namn och utseende på rummet Vita havet eftersom namnet signalerar den rasism som de anser genomsyrar skolan. Nu har debatten blossat upp på allvar i såväl de stora dagstidningarna som i statlig media.

Namnet, Vita havet, har hängt med sedan 1950-talet och syftar på att det är ett stort vitmålat rum. Enligt Sara Kristoffersson, som är professor på Konstfack, var det också en liten republikansk blinkning åt kungahuset eftersom ett av slottets rum heter Vita havet.

I Dagens Nyheter har Sara Kristoffersson på debattsidorna påtalat att vit är en värdeneutral färg som inte per automatik innebär rasism. Rummet Vita havet borde behålla sitt namn av kulturella skäl och ingen borde fantisera ihop att namnet är rasistiskt.

Den vita kuben är rasistisk

Brown Island har svarat att de inte tycker att vitt per definition är rasism och att de inte föreslagit namnbyte på rummet, som enda åtgärd. De vill byta namn på rummet men de vill också göra en massa andra saker. De riktar stark kritik mot “den vita kuben”, det vill säga det utställningsformat där väggarna är vita och belysningen är vit för att fokus ska hamna på utställningsobjekten.

Den vita kuben “är inte en neutral plats”, skriver man: “Det är snarare en ideologiskt ritualiserad plats med rötter i den västerländska modernismen – en tradition som har förespråkat idéer om vithet, renhet och rasbiologi”.

Vita människor är rasism

Brown Island menar alltså inte att allt vitt är rasism, däremot är det ingen tvekan om att allt vita människor har gjort, och gör, är rasism. Den galenskap som måste genomsyra en hjärna som går in i ett vitt rum och genast kopplar det till rasbiologi är i sig fascinerande. Men samhället har rasat allt för långt utför när människor tar dem på allvar.

Konstfack har i åratal varit ett slutet rum för vänstersinnade. De döpte ett rum till Vita havet för att ironiskt driva med monarkin och nu har så mycket vatten runnit under broarna att den vänstergärning de då begick slår tillbaka mot dem, från vänster.

Jag kan utan att tveka en sekund ställa upp på de icke-vitas behov av separation. Jag kan känna motsvarande. Men våra skattepengar ska inte finansiera dem. De kan pyssla med att problematisera frågeställningar utifrån mallar som vita människor har gett dem och tro att de är självständiga i sitt tänkande. De kan hata vita rum och vita politiker. Men vad gör de här?

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 456 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This