Skriven av 14:13 Kultur

Ernst Brunner lämnar offentligheten

Författaren Ernst Brunner lämnar all offentlighet. I samband med detta riktar han skarp kritik mot den moderna litteraturmarknaden.
Ernst Brunner

Författaren Ernst Brunner lämnar all offentlighet. I Sveriges televisions kulturprogram Sverige! berättar han att detta är hans sista offentliga framträdande.

Känd för historiska romaner och poesi

Ernst Brunner har sedan sent 1970-tal författat en lång rad böcker såväl inom poesi som skönlitteratur. Det är främst som skönlitterär författare han är känd och med sina historiska porträtt över kända svenskar som Edith Södergran, Karl XII och Carl Michael Bellman har han rönt popularitet i de bredare folklagren. Hans historiska romaner har dock, med rätta, kritiserats för att innehålla för mycket fria tolkningar och rena fabuleringar och bör ses för just vad det är: fiktiva romaner som möjligtvis kan öka intresset för personerna som ligger till grund för böckerna.

I intervjun berättar Brunner att det var Edith Södergrans poesi som gjorde honom intresserad av litteratur och att hans första böcker var starkt inspirerade av hennes diktning, även de böcker som inte direkt handlar om henne. Hennes intressen förde honom sedan vidare till Carl Michael Bellman och svenskt 1700-tal. På en fråga hur influerad han var så berättar han:

– Edith Södergran Jag skulle kanske såra många kvinnliga lyssnare genom att säga att jag själv identifierade mig med Edit Södergran. Det här är ju numera en genusfråga där man från genusfabriken på Stockholms universitet inte gärna ser att manliga författare överhuvudtaget ägnar sig åt den här spröda mimosasjälen Edith Södergran. Det är ju kvinnornas poet.

Hård kritik mot den nya litteraturmarknaden

På fråga vad hans nya mål i livet nu är förklarar Brunner att han ställs inför något oövervinnerligt svårt, nämligen att inte göra någonting kreativt sett. Han berättar att han vill kunna njuta av att ha blivit gammal och inte ha några ställda krav på sig.

Ernst Brunner säger också att han tycker att litteraturen har förändrats till det sämre. Han pekar på vad han kallar en förändrad estetisk grunduppfattning. Internet förändrade marknaden radikalt.

– Jag känner att jag egentligen inte vill komma ifråga för vidare framgångar i det litterära klimat som råder i Sverige i dag.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 264 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This