Skriven av 14:07 Sverige • En kommentar

Frank Baude är död

Den tidigare kommunistledaren Frank Baude har avlidit. Han lämnade starkt kritisk Kommunistiska partiet, men blev kommunismen trogen.
Frank Baude

Den gamla kommunistledaren Frank Baude har avlidit. Frank Baude gick med i Sveriges kommunistiska parti 1960. 1967 splittrades partiet, den ena delen blev så småningom Vänsterpartiet och den andra delen kom att heta Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (KFML). 1970 splittrades KFML och Baude gick vidare till KFML(r) som i sinom tid bytte namn till KPML(r) vilket står för Kommunistiska partiet marxist-leninisterna (revolutionärerna).

Ledare för KPML(r)

Frank Baude var förbundsordförande/partiledare för dessa konstellationer mellan 1967 och 1998. 2004 valde partiet att korta ner namnet och heter i dag kort och gott Kommunistiska partiet (K) och har sin tradition trogen fortsatt att drabbas av flera splittringar och ideologiska omsvängningar.

Som stalinist var Frank Baude väldigt tydlig med vad hans kommunism stod för och han var inte öppen för identitetspolitik och andra nymodigheter inom vänstermiljön. Därför valde han 2014 att lämna Kommunistiska partiet med motiveringen att han tappat förtroende för såväl partiledningen som partitidningen Proletären.

Frank Baudes kritik mot Kommunistiska partiet

I sitt utträdesbrev riktade han hård kritik mot Göteborgsavdelningens ledning. Han listade en rad fel han ansåg att de gjorde. Exempelvis menade han att partiet på lokal nivå borde ha riktat stark kritik mot trängselskatten utifrån ett klassperspektiv. Istället, menade han, hade man lämnat fältet öppet åt enfrågepartiet Vägvalet.

Vidare tyckte han att partiet och tidningen inte agerade emot den politiska korruptionen i Göteborg. Han var också kritisk mot att partiet inte tog ställning mot skottlossningar och gängkriminalitet i Göteborg. Han ansåg att Proletären borde göra reportage och lyfta “vilka ekonomiska intressen som ligger bakom skjutandet”. Istället hade tidningen gjort något reportage som Baude ansåg “andades Mona Sahlin över hela stuket”.

Bland den hårdare kritiken pekade Baude på att han tyckte partiet andades sekterism. Han menade att ledningen vände ryggen åt arbetarna genom att ivra för feminism. Bland annat skrev han:

“Feminismen är en rakt igenom borgerlig idériktning som under vänsteruppsvinget 1968 togs
upp i organiserad form av Grupp 8. Sedan dess har den fört en slumrande tillvaro tills Gudrun Schyman lämnade som ordförande för Vänsterpartiet och bildade Feministiskt initiativ. Stämpeln av medelklassrörelse har under senare tid snarare ökat än minskat. Andelen proletärkvinnor är närmast obefintlig bland dem som kallar sig feminister.”

Frank Baude skrev att partiets nya feministiska inriktning bryter mot partiets stadgar där det stod att partiet ska “bekämpa alla tendenser till fraktionsmakeri och kotteribildningar”.

Principfast

Mycket negativt skulle kunna sägas om bokstavsvänstern som växte sig stark runt 1968 och sedan levde en allt mer tynande tillvaro. Men ingen kan säga annat än att Frank Baude var principfast, en egenskap som man ser allt för sällan.

Frank Baude blev 84 år gammal.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 467 times, 1 visits today)
1
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This