Skriven av 12:53 Sverige

Ica-Stig och Ica-Märta

I går satt hela det svenska folket och väntade på offentliggörandet. En epok var över och en ny skulle komma. Ett välkänt ansikte skulle bytas ut.
Ica-reklamen och Märta Stenevi

I går satt hela det svenska folket och väntade på offentliggörandet. En epok var över och en ny skulle komma. Ett välkänt ansikte skulle bytas ut. Det hade fungerat förut även om om folk ändå ofta tänkte på tidigare representanter.

Prioriteringar

Jag talar naturligtvis om valet av det nya språkröret för Miljöpartiet, Märta Stenevi, som förutom att bli språkrör för riksdagens minsta parti också blir medlem i Sveriges regering och vice statsminister, det senare dock bara en ceremoniell titel då statsministern vill ha dels en miljöpartist och dels en kvinna som vice statsminister, men om statsministern på riktigt skulle behöva dra sig undan så hoppar Morgan Johansson in.

Ska vi vara ärliga så satt ingen och väntade på att få se omröstningen som slutade med att Märta Stenevi utklassade sina motkandidater. Ingen lyssnade på Isabella Lövins avskedstal eller Stenevis tal som nytillträdd ledare. Det svenska folket hade andra tankar.

Vid 21-tiden meddelade nämligen Ica vem som skulle efterträda Loa Falkman i rollen som Ica-Stig. Det visade sig vara Björn Kjellman. Precis som hos Miljöpartiet har nu Ica kommit fram till att det behövs ett delat ledarskap, en man och en kvinna, och därmed dök det också upp en Ica-Stina som spelas av Suzanne Reuter. Lite grann blir det en tillbakagång till 1970-talsreklamen då Ica representerades av de tecknade figurerna ICAnder och MonICA.

Ica-reklamen kontra Miljöpartiet

På något sätt är det talande för vår tid. Ett kommersiellt företag anställer två ansikten utåt vilket ger mer uppmärksamhet än att ett regeringsparti byter sitt ansikte utåt. Naturligtvis skulle detta kunna bero på ett flertal saker.

Till Miljöpartiets fördel kan man räkna att de funnits längre än Icas reklamfilm. Miljöpartiet bildades 1981 och kom in i riksdagen 1988. 1991 åkte de ut men återkom 1994 och har hängt sig kvar sedan dess. De har under årens lopp hunnit vara stödparti åt olika regeringsbildningar och på senare tid ingått i regeringen.

Icas reklam startade 2001. Konceptet var att spela in i såpopera där man fick följa butikslivet. Hans Mosesson, mest känd som medlem i proggbandet Nationalteatern, spelade butikens föreståndare, Stig. Konceptet visade sig framgångsrikt. Telia försökte under några år göra liknande filmer med relativ framgång men lade slutligen ner sina filmer, medan Icas filmer har fortsatt. Skådespelarna har varierat. 2015 slutade Mosesson som Stig och ersattes då av sångaren Loa Falkman.

I går satt hela det svenska folket och väntade på offentliggörandet. En epok var över och en ny skulle komma. Ett välkänt ansikte skulle bytas ut. Nu fick Ica två nya ansikten, och MP ett. Klicka för att Tweeta

Märta Stenevi gick med i Miljöpartiet så sent som 2012 då Gustav Fridolin och Åsa Romson var partiledare. Sedan dess har hon gjort snabb karriär i partiet. Redan 2014 blev hon regionråd i Skåne, 2016 blev hon kommunalråd i Malmö och 2019 blev hon Miljöpartiets partisekreterare. Hon är ändå inte något speciellt känt namn. Någon större överraskning blev det inte heller att hon valdes då hon var förhandstippad och valberedningens favorit.

Vem som skulle bli den nya Ica-stig var dock inte lika självklart. Ica har i de senaste avsnitten gett små ledtrådar vilket fått gammelmedia att producera otaliga artiklar med spekulationer. Skulle det bli en Ica-Stig eller Ica-Stina? Nu blev det båda. Såväl Björn Kjellman som Suzanne Reuter är dessutom betydligt kändare namn än Märta Stenevi. De har rört sig betydligt längre i sina respektive branscher också.

Vad händer nu då?

I och med att Miljöpartiet byter språkrör så kommer vi också få se en regeringsombildning. Stenevi lär bli vice statsminister, det är en viktig kosmetisk signal att man sätter en kvinna på regeringens enda innehållslösa uppgift. Däremot är det inte lika säkert att hon tar över posten som miljöminister av Isabella Lövin. Spekulationer, som känns fullt rimliga, säger att Miljöpartiets andra språkrör, Per Bolund, tar över den ministerposten medan Stenevi blir jämställdhetsminister. Annars lär det rulla på ungefär som vanligt. Stenevi valde att ansluta sig till Miljöpartiet i en tid då partiet tydligt ställt sig till socialdemokratins förfogande. Året innan hade man genomfört ett samarbete med den moderatledda regeringen men bara för att säkra fortsatt massinvandring.

När Stenevi nu pratar om att bredda partiet så handlar det alltså om att än mer lämna miljöfrågor och arbeta för massinvandring och minoritetsgruppers utbredning. Miljöpartiet kommer att fortsätta på sin inslagna väg och förhoppningsvis straffas ut för det i nästa riksdagsval.

Även Ica-reklam kommer att rulla på som vanligt. Vecka in och vecka ut kommer det svenska folket få möta Stig, Ulf, Jerry och de andra medan de matas med extrapriser.

Och till skillnad från vad Märta Stenevi har för sig så kommer de att bry sig.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 452 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This