Skriven av 09:26 Kultur

Kryptovalutor – en lekmans tagning

Även om man inte begriper sig på den nya tekniken så är den framtiden. Kryptovalutor och decentraliserat internet är vägen framåt.

Om du är ute efter rådgivning kring kryptovalutor i allmänhet och Bitcoin i synnerhet så ska du sluta läsa. Om du vill förstå tekniken bakom och hur du köper, säljer, stejkar och swappar med pannkakor och sushi och Dogecoins så får du göra det någon annan stans. Jag förstår nog bara aningen mer än de flesta om det och det enkom tack vare sammanhang jag befinner mig i.

Tacksam över dessa sammanhang och insikterna som kommer av dem är jag dock. Speciellt eftersom nämnda insikter fått mig att begripa den revolution som pågår och hur den direkt påverkar alla oss som är trötta på AB Sverige och den härskande världsordning med centralbanker och big-tech och så vidare ad nauseam.

Berg-och-dalbana-bitcoin

Gillar man inte kryptovalutor så kan man hävda att kurserna går upp och går ner med en väldig fart. Och det är ju sant. Tittar man på en graf över bitcoin under en vecka så kan det ha hänt mycket. Tittar man på grafen över flera år ser man en tydlig uppgång.

För den som vill, är intresserad och har pengar att satsa så kan man göra sig en rejäl hacka. Men är det tryggt och säkert? Ja, absolut, om du bara satsar pengar du har råd att förlora. Det samma gäller helt vanligt aktiesparande. Också i kryptons värld finns det möjligheter till långsiktigt och relativt säkert sparande. Men, åter igen, man satsar inte pengar man inte kan avvara.

Kunskap och principer behövs

Jag tillhör den kategorin som har ytterst lite att avvara vid månadens slut och tidigare har det inte funnits ens en tanke om att hoppa på kryptotåget. I grund och botten saknade jag kunskapen. Ju mer kunskap jag får, desto tydligare blir det att jag ska hoppa på det, även om det bara är med en hundring per månad.

Det är inte de stora rikedomarna jag är ute efter. Snarare är det principer som driver mig. Och insikten om hur viktigt detta kommer vara i framtiden. Det är nu man ska hoppa på tåget, lägga in lite grand, lära sig mer och mer och låta investeringarna växa med kunskapen.

Framtiden är mer fri eftersom den är mer decentraliserad. Det är en utveckling som inte går att stoppa och jag inser att den kommer förändra allt. Vi förstår inte hur mycket decentraliseringen av nätet och kryptoekonomin kommer att kasta omkull den värld som de flesta sett som oomkullrunkelig. Och det sker till vår fördel.

Min förhoppning är att efterlämna en kryptoplånbok till min son. Därtill vill jag entusiasmera honom att lära sig att utnyttja det decentraliserade nätet på alla sätt som går. Som sagt, vi är i startgroparna nu och den som är tidigt ute kommer kunna dra nytta av det.

Deras motargument är våra bästa argument

Jag läser på SVT en analys av ekonomireportern Kristina Lagerström. Hon skriver om Elon Musks inflytande över bitcoin. En Tweet från honom och värdet sticker upp eller ner. Kanske missar hon att några ord från en makthavare i Kreml, Peking eller Washington får börserna att reagera, eller att om Tesla köpt aktier i ett företag för motsvarande summa som Musk investerat i Bitcoin så hade det också haft stor effekt på aktivärdet?

Nåväl. Lagerström skriver att det finns “avgörande problem” med kryptovalutor:

“Det finns inget bakomliggande värde, och ingen centralbank som backar upp den.”

Nej, precis och det är precis så vi vill ha det. Hela saken med kryptovalutor är att bryta oss fria från centralbanker och återgå till ett transparent och decentraliserat sätt att ägna oss åt byteshandel by proxy.

“Transaktionerna är anonyma och används därför till penningtvätt och terrorfinansiering.”

Ja, kriminella använder tekniken som finns. Det är inget argument mot krypto och Lagerström kanske missar att den absoluta majoriteten av bovar och banditer använder fiatvalutor i dag. Vad gäller pengatvätt kan man väl bara titta på vissa svenska banker som varit i hetluften på senaste, eller varför inte de tusentals pizzerior och kemtvättställen som helt omöjligt kan gå runt och som alla vet egentligen tjänar ett annat syfte.

“Transaktionerna är också otympliga och tidsödande. Det gör det svårt med vanliga betalningar. Det varnade den nya amerikanska finansministern Janet Yellen för på måndagskvällen.”

Det hon skriver är inte sant. Jag har blivit förevisad hur det går till och det har varit ungefär lika krångligt som när jag betalar mina räkningar. Koder, nummer och lite knapptryck. Vet man vad man gör är dessutom transaktionsavgifterna betydligt lägre än vid kortbetalningar eller banköverföringar, och överföringarna går snabbare. Intressant nog fick jag också förevisat mig hur helt vanliga betalkort numera kan kopplas till kryptokonton, bortom bankers och staters kontroll.

Lång näsa till staterna

Att SVT skriver ner krypto är självklart. Sammalunda ser vi överallt. Den nuvarande världsordningens apologeter varnar för krypto; varnar för blockkedja och varnar för anonymitet. Som vanligt är det pedofilerna vi hjälper. Använder man krypto så hjälper man pedofiler att tjäna pengar på barnporr. För innan Bitcoin var barnporr en ideell verksamhet? Och innan blockkedjor fanns inte den undre världen?

Exakt så dumma är deras argument. Eller kanske smarta? Vem vill stötta pedofiler? Världsordningen är livrädd för den decentraliserade framtiden eftersom de förlorar kontrollen över människorna. Vår frihet är deras mardröm.

Det är kanske det bästa skälet till att omfamna den nya tekniken och göra vad man kan för att driva det decentraliserade nätet vidare. Själv har jag börjat blogga igen, på det decentraliserade nätet via Hives mycket spännande blockkedja. Häng med du också. Vill du lära dig mer och förstå det hela bättre rekommenderar jag Dan Erikssons blogg på ämnet.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 154 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This