Morgan Johansson

Skriven av 13:10 Sverige

Morgan Johansson: Minska arbetskraftsinvandringen

Socialdemokraterna vill deliberalisera arbetskraftsinvandringen. Morgan Johansson menar att Sverige har mest liberala lagar i världen.

I går presenterades ett delbetänkande om “Ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring”. Kammarrättslagman Anita Linder har lett utredningen och lämnade över utredningen till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Moderaterna slog världsrekord i arbetskraftsinvandring

Johansson missade inte chansen att under presskonferensen påtala att den gamla lagstiftningen varit dålig, och Moderaternas fel.

– Nuvarande regler kring arbetskraftsinvandringen infördes ju av Moderaterna för drygt tio år sedan, den dåvarande regeringen, och de innebar då att Sverige fick de mest generösa reglerna för arbetskraftsinvandring i, skulle jag i alla fall säga, hela världen, jag kan i alla fall inte komma på något annat land som har arbetskraftsinvandring också för yrken där vi inte har någon brist, som har så låg lönetröskel, alltså den effektiva lönetröskeln i dag ligger på 13 000 i månaden ungefär, och som inte har några försörjningskrav för anhöriga. Det är extremt liberalt och som sagt jag kan inte komma på något annat land som har det på det sättet.

Johansson betonade att den gamla högerregeringen fick skarp kritik från Socialdemokraterna. Socialdemokraternas kritik ligger i att att det finns en tydlig klassaspekt. Det är en sak att det kommer ekonomer, läkare och civilingenjörer som har en hög lön i botten och unik kompetens och utbildning, påpekade Johansson. Dessa kan hävda sig på arbetsmarknaden. Svårare är det för städare, diskare och fönsterputsare som löper större risk att utnyttjas på arbetsmarknaden.

Johansson var tydlig med att det är för invandrarnas skull man vill se över lagstiftningen. Det blir fel när människor tas hit för att utnyttjas. En annars klassisk socialdemokratisk synpunkt hade kunnat vara att att svenska arbetare får problem att hävda sig på arbetsmarknaden när det importeras låglönearbetare, men det tycks vara en infallsvinkel som inte längre spelar någon roll för partiet.

Ändrade regler för arbetskraftsinvandring

Med den nya lagstiftningen som Johansson planerar att införa ska man inte få komma hit för att bli deltidsanställd som fönsterputsare och sedan kunna ta hit hela sin familj som ska försörjas av skattebetalarna. Istället ska den som ska kunna ta hit sin familj kunna försörja dem själv.

Förutom åtstramningar kring arbetskraftsinvandringen vill man också bli hårdare mot människor som ägnar sig åt människosmuggling och utnyttjar människor som billig arbetskraft. Det ska bli hårdare kontroller av arbetsgivare som anlitar arbetskraftsinvandrare. Dessutom vill man hindra så kallade kompetensutvisningar.

Detta är dock ett delbetänkande, något som presenteras för att Socialdemokraterna ska visa handlingskraft men också för att utredarna ska kunna visa att de gjort något på det år som gått sedan de fick i uppdrag att utreda ärendet.

Håller samarbetet?

Nu ska regeringen rätta till vad den borgerliga regeringen ställde till. Den borgerliga regeringen kunde genomföra lagförändringarna enbart genom att man hade stöd från Miljöpartiet. Lättad arbetskraftsinvandring var något som både Reinfeldts Moderaterna och Miljöpartiet brann för.

Under presskonferensen fick Morgan Johansson en fråga om han har med sig sina samarbetspartier i de kommande förändringarna. Johansson valde att svara undflyende genom att prata om hur man hoppas försvåra missbruk av lagstiftningen. Faktum är trots allt att alla Socialdemokraternas samarbetspartier, det vill säga Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet var med och tog fram lagarna som Johansson nu sågar och beskyller Moderaterna för.

Alla vill vara invandringskritiker

Under presskonferensen förklarade Morgan Johansson att mer kommer att göras. Detta är ett delbetänkande och regeringen lägger full fokus på att motverka fiffel och båg kopplad till arbetskraftsinvandringen.

Förra året, sa Johansson, la man mycket fokus på att få kontroll över asylinvandringen och ta Sverige ur flyktingkrisen. Den här mandatperiodens stora uppgift blir att städa upp i arbetskraftsinvandringsreglerna.

Just nu tävlar socialdemokrater och moderater om vem som kan vara hårdast invandringskritiker. Nu går sossarna på arbetskraftsinvandringen, men vad säger samarbetspartierna? Klicka för att Tweeta

Samtidigt står Moderaterna vid sidan om och ropar att Socialdemokraterna inte gör tillräckligt mycket för att strama upp vare sig asylinvandring eller arbetskraftsinvandring. Naturligtvis är Moderaternas kritik helt rätt. Men då ska man, som Johansson påtalar, komma ihåg att Moderaterna varit pådrivande i nuvarande liberala lagstiftning.

– Det är ju ett parti ibland som slinker hit och dit och idag tycker de så här, i morgon kanske arbetsgivarorganisationerna slår klorna i dem och då kan de svänga igen, så kan det mycket väl bli, men som sagt det är bra at de har vaknat nu, även om det tagit lång tid.

Morgan Johansson kan som socialdemokrat påtala detta. Socialdemokraterna har traditionellt sett varit tveksamma till arbetskraftsinvandring, men istället öppnat gränserna för stor asylinvandring. Moderaterna har de senaste årtiondena varit för båda.

Kan vända fort

Som Johansson påpekar kan Moderaterna snabbt ändra riktning igen. Deras nya invandringskritiska linje är väldigt ung och partiet är fullt av politiker som drivit fram liberaliseringar. Men även Socialdemokraterna kan snabbt byta linje.

Det var den socialdemokratiska regeringen som beslutade att Sverige ska vara mångkulturellt. Socialdemokraterna och Moderaterna har triggat varandra till att öka invandringen. De små åtgärder de gjorde för att minska asylinvandringen har framförallt gett resultat för att Covid-19 satt stopp för stora folkförflyttningar.

Även om retoriken från sossar och moderater just nu handlar om minskad invandring, så vill de ha fortsatt invandring. Minskad invandring hade kunnat vara en idé 1970 men nu måste massinvandringen stoppas och omfattande återvandring införas. All annan politik är sossig och värdelös.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 171 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This