Skriven av 15:14 Sverige

Public Service som högerspöke

Väldigt få som kommer till tals i Svt tillhör arbetarklass. Kan man av det dra slutsatsen att Public Service inte är vänstervridet?
Veronica Palm om Public Service

Under flera år var alla inom vänstern överens om att Public Service var neutralt. Samtidigt var alla andra överens om att Public Service var vänstervridet. Socialdemokraterna är dock ett listigt parti och därför har fokus nu skiftat så man från socialdemokratiskt (och mer vänstersinnat) håll börjat lansera idén att Sveriges Television är högervridet.

Bevisen som förs fram för detta är ett fåtal tämligen neutrala intervjuer med ledande Sverigedemokrater, porträtt som oftast ingått i serier där representanter för alla riksdagspartier ingått. Att Sverigedemokraterna blivit ett riksdagsparti har gjort att Svt ibland måste behandla partiet på samma sätt som man behandlar andra riksdagspartier. Dock blir partiet aldrig så upplyft som exempelvis Feministiskt Initiativ som aldrig suttit i riksdagen. Fi:s partiledare har bjudits in i tid och otid för att berätta om sina visioner, delta i underhållningsprogram och i allmänhet bara få göra sig hörd utan kritiska motfrågor.

Arbetarklass = vänster?

I dag utvecklades bevisföringen ytterligare. Det är den tidigare riksdagsledamoten Veronica Palm som på Twitter visar upp en bild som säger att “Arbetarklassen som är ungefär hälften av befolkningen bara är med i 5 procent av de personer som syns och hörs i inslagen i SVT”. Bilden kommenterar hon syrligt med texten “Och så finns det de som säger att public service är vänstervridet…”

Man läser hennes inlägg och tar sig för pannan. Är hon allvarlig? Sätter hon likhetstecken mellan att vara arbetarklass och att vara vänster? Ser hon på riktigt inte att Svt är vänstervridet? Medelklassjournalisterna, inte sällan från akademikerfamiljer, som lever på Södermalm och sällan känner till så mycket annat håller nog inte med henne.

Arbetarklass ≠ vänster

Väldigt många arbetare skulle inte heller hålla med henne om slutsatsen att dra likhetstecken mellan arbetarklass och vänsteråsikter. Mätning efter mätning de senaste åren har visat att Sverigedemokraterna blivit ett allt mer populärt parti hos arbetare. En vallokalsundersökning som presenterades av Svt visade 2018 att en majoritet av arbetarna röstade på borgerliga partier eller Sverigedemokraterna och förra året visade en Sifoundersökning att 36 procent av LO:s medlemmar skulle rösta på Sverigedemokraterna, mot 29 procent för Socialdemokraterna.

Om Svt skulle leta fram arbetarväljare, det vill säga lyckas hitta människor långt borta från journalisternas vanliga umgängeskrets, så skulle de alltså få leta ganska rejält om de skulle hitta just vänstersinnade arbetare.

Arbetare tvingas uppleva mångkultur

Kanske kan man, till Veronica Palms försvar, säga att många arbetare sannolikt har mer vänstersinnade åsikter än de visar när de röstar. Sannolikt sitter många knegare i fikarummen och bedriver lokal klasskamp mot chefer och politiker. Men invandringsproblematiken har drivit dem högerut för att invandringsfrågan inte tas på allvar av vänsterpolitiker.

Socialdemokraterna i sin tur har en lång historia av ledande politiker utan egentlig koppling till arbetarklassen. Två som kan nämnas är de ofta framhävda Hjalmar Branting och Olof Palme. Ingen socialdemokrat skulle väl hävda att dessa inte var vänster?

En klar majoritet av Svt:s anställda tillhör vänsterblocket. Men de saknar arbetarbakgrund. Istället tillhör de antingen den rödvinssörplande 68-vänstern eller den lite yngre rosévänstern. De saknar upplevelser från att slita inom industrin men säkert läst en och annan arbetarförfattare i sina dagar.

Åsikter växer fram på olika sätt. Att födas in i en arbetarfamilj medför att man får andra upplevelser och upplever en annan verklighet än den som växer upp inom den vita akademikervärlden. Upplevelserna medför i dag ofta att arbetaren tvingas uppleva mångkulturens baksidor medan akademikern kan få läsa om mångkulturens inbillade fördelar.

Lägg ner Public Service

Så nej, Public Service är inte högervridet. Inte heller neutralt. Att titta på socioekonomisk klass när man ska avgöra om Svt är vänster eller höger duger inte. Istället kan man titta på vilka åsikter de medverkande har och hur de behandlas när de intervjuas. Vidare bör man titta på vilka frågor som Public Service lyfter. Då står det genast klart att Svt, liksom Sveriges Radio och Utbildningsradion är vänstervridna. Så pass vänstervridna att enda sättet att rädda Public Service vore att lägga ner företagen och bygga nya.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 183 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This