Skriven av 12:23 Sverige • 2 kommentarer

S-strategin: Smutskasta SD

Socialdemokraterna vill vinna valet 2022 genom att flytta fokus från politik till att angripa Sverigedemokraterna. Kampanjen har redan börjat.
Stefan Löfven om Sverigedemokraterna

Ingen lär ha missat Socialdemokraternas höjda tonläge mot Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Stärkta av anti-Trumprörelsen i USA har de känt att de vill göra likadant i Sverige.

Tidig valkampanj

Flera ministrar men också socialdemokratiska ledarskribenter och debattörer har släppt allt annat för att rikta all fokus på at smutskasta Sverigedemokraterna. Elkris, skottlossningar, sjukvårdsköer och hotande storvarsel läggs åt sidan för att istället tala om “stormningen” av Kapitolium, misstolkningar av vad Björn Söder sa om samer för sju år sedan, påhitt om att en före detta SS-man som ingick i en tidig lokal styrelse skulle ha grundat Sverigedemokraterna och så vidare.

Aftonbladet har pratat med källor inom Socialdemokraterna som bekräftar att det handlar om en samordnad kampanj för att vinna valet. Man bedömer att det var en lyckad strategi under förra valrörelsen att angripa SD så därför drar man igång redan nu. Aftonbladets källa säger att partiets analys är att deras effektiva angrepp mot Sverigedemokraterna satte Socialdemokraterna i centrum vilket gav flera röster.

Stärker sig själva – och SD

Naturligtvis förstår Socialdemokraternas strateger att direkta lögner, låga personangrepp och illa underbyggda påståenden inte skrämmer bort Sverigedemokraternas väljare. Snarare kan detta stärka partiet. Deras anhängare blir mer lojala och konservativa väljare kan irriteras av sossarnas osakliga angrepp och proteströsta på SD.

Men för Socialdemokraterna spelar det ingen roll. Som de konstaterat gör de taffliga angreppen att också de hamnar i fokus. Socialdemokraterna är ett grått och ganska tråkigt parti. Sossarna har gett oss betongsamhällen och gråa byråkrater. Det är inte något man vinner väljare på. Sverigedemokraterna däremot är ett rubrikernas parti. Journalistkåren hatar SD så mycket att de aldrig missar en chans att angripa dem. När sossarna går till angrepp vet de därmed att de får uppmärksamhet.

Om Sverigedemokraterna stärks av de socialdemokratiska angreppen så innebär det att andra partier tappar väljare. I den socialdemokratiska kalkylen är det främst väljare de ändå inte skulle få. SD vinner väljare från främst Moderaterna och Kristdemokraterna medan sossarna genom att hamna i fokus som SD:s främsta motståndare kan vinna väljare från partier som Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

Slippa prata politik

Förutom att hamna i fokus när man beskyller Sverigedemokraterna för att vara suspekta när de oroar sig för valfusk eller liknande så slipper man också de jobbig frågorna. Socialdemokraterna hatar att behöva ta ansvar för den politik de för. Vi minns hur Stefan Löfven satt och stammade i Agenda om flyktingpolitiken. Det finns anledning till att han i princip aldrig gör intervjuer.

Socialdemokraterna gör gärna mysiga reportage där de kan prata om saker som inte har med politik att göra, alternativt där de slipper kritiska frågor. När de angriper Sverigedemokraterna så slipper de den obekväma stämningen. Vi såg när Åkesson och Ygeman möttes i Agenda i januari vilken fantastisk symbios som uppstår när S-politiker och journalister får hata SD tillsammans.

Vi går mot den sannolikt mest smutsiga valkampanjen någonsin. Socialdemokraterna kommer att göra allt för att flytta fokus från det totala misslyckande som deras regering är. De kommer inte vilja prata sin egen politik. De kommer inte ta ansvar för vad de gjort. De kommer bara vilja prata om Sverigedemokraterna. De kommer göra allt de kan för att cementera den förljugna bild av Sverigedemokraterna som de har hittat på och sedan försöka få den att spilla ut över M och Kd.

Det kommer att bli spännande att iaktta utifrån. Men vi får också medverka genom att påminna om att det vore intressant att också emellanåt prata politik.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 554 times, 1 visits today)
2
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This