Skriven av 13:25 Sverige

Sveriges Radio fällda för hets mot Trump men inte mot svarta

Att sända ut applåder för att svarta har skjutits till döds är okej enligt Granskningsnämnden. Däremot inte att önska död åt Trump.
Sveriges Radio

En paneldeltagare i Sveriges Radios program Eftermiddag i P4 Sjuhärad kläckte ur sig att hon hoppas att Donald Trump dör i samband med att han hade fått corona. En annan deltagare frågade om man fick säga så varpå en tredje sade nej. Men sagt var sagt och någon ursäkt kom inte.

Nu har inlägget fällts av Granskningsnämnden. Att önska att en president dör passar sig visst inte.

Samma dag fattades andra beslut. Ett inslag från TV4:s Idol fälls. Deltagarna bjöds på mat på McDonalds och i totalt 12 sekunder kunde man se företagets logotyp på ballonger i bakgrunden liksom på kläderna på en ur personalen. De döms för otillbörligt gynnande.

Jubel åt skjutna svarta

Även Morgonpasset i P3 hade anmälts. I en sändning den 18 oktober läste programledaren Kodjo Akolor, bördig från Ghana, en högst vinklad nyhet om att amerikansk polis de senaste fem åren skjutit ihjäl tre gånger så många svarta som vita, i förhållande till hur många vita och svarta det finns i USA.

I samband med detta spelade man upp applåder och jubel. En anmälare menade att det uppspelade ljudet var en “kränkande rasistisk glädjeyttring över att flest dödsskjutna var svarta”. Sveriges Radio å andra sidan menar att lyssnarna känner till Akolor och vet att han är svart och har berättat om sin upptväxt i Sverige med rötter i Ghana. Därför ska lyssnarna förstå att han ägnade sig åt satir och inte tycker det är roligt att fler svarta än vita skjuts, om man räknar på ett specifikt sätt.

Granskningsnämnden håller med och friar inslaget.

Vad vänstern på Sveriges Radio menar

Den inbitne antirasististen skulle naturligtvis kunna komma med synpunkter och påpeka att det i Granskningsnämndens ögon är värre att äta på McDonalds eller önska död åt en vit president än att rasistjubla åt att svarta människor dödas av amerikanska poliser. “Men hur står det till med människosynen?” skulle valfri batikhäxa utropa.

Ska man titta nyktert på det hela så är det dock rimliga domar. Om vi lämnar McDonalds-händelsen därhän så har vi två fall som är ganska lika varandra. Det ena önskar död åt Donald Trump och det andra kan tolkas som död åt svarta.

Men det är ju inte så enkelt. Sveriges Radio är vänsterns högborg. När en inbjuden vänstertant säger att hon önskar att Trump dör så menar hon det. Hatet mot Trump i SR-kretsar är ingen hemlighet. När däremot en mörkhyad vänsterherre spelar upp en applåd för att man upptäckt att om man förvränger statistiken kan det se ut som att fler svarta än vita blir skjutna så handlar det naturligtvis inte om rasism. Det handlar om humor, måhända inte särskilt roligt, men ändå humor.

Det stora felet

I slutändan är ändå allt trams. Den som döms av Granskningsnämnden döms att berätta beslutet. Det är allt. Men att det ska sitta en nämnd och låtsas som att Sveriges Radio någonsin varit opartiska är också tramsigt.

Yttrandefriheten borde vara större. Vill någon sitta och önska att Trump borde dö så borde det vara fritt fram precis som det borde vara okej att klappa händer för att polisen skjuter ihjäl svarta människor. Felet är att vi alla tvingas betala för den här formen av underhållning. Den påtvingade Public Service-skatten gör att vi alla måste betala för att en gäng vänsterextremister ska få sitta och sprida sin propaganda och kalla det för humor eller underhållning. Där ligger det största felet.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 229 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This