Skriven av 12:28 Världen

Twitter stänger av Trump för gott – antagligen positivt för oss

Tech-jätten Twitter stänger nu av Donald Trump för alltid. Kanske kan det vara det bästa som kunde hända just nu.

Sanningen är ju den att man inte lämnar plattformar som Twitter, Facebook eller Instagram förrän man tvingas till det. Den absoluta majoriteten av alla människor väljer alltid den enklaste vägen. Ja, det gäller också namnkunniga makthavare, opinionsbildare och så vidare. Varför Gab istället för Twitter om de flesta (mest intressanta) jag följer finns på Twitter? Av princip? Ja, i den bästa av världar.

Bra att Trump portas

Därför är det nog bra att Donald Trump nu portas “för evigt” på Twitter. Högdjuret på Twitter, Ned Segal, intervjuades i CNBC och konstaterade att “blir man avstängd för gott så blir du”. Alltså är inte Trump ens välkommen tillbaka om han skull bli president igen 2024 (vilket många verkar tro/frukta).

Huruvida Trump tänker köra på eller kasta in handduken återstår att se. Kanske pensionerar han sig. Kanske tar han nya tag och försöker få momentum på Trumptåget. Kanske blir han en amerikansk version av Bert Karlsson som sitter och tycker på nätet. Oavsett så kommer han välja plattformar för att höras och synas på.

Det kommer i sin tur få många att följa efter honom och själva skapa konton där han dyker upp (han hade trots allt 80 miljoner följare på Twitter). Kanske är syftet initialt att bara följa Trump, men snart nog överväger andra fördelar med den nya plattformen vilket får dem att sluta använda de man tidigare nyttjat.

Den som gräver en grop…

Det är inte helt osannolikt att Twitter därmed gräver en grop åt sig själv. Inte så att de kommer gå under, men däremot att de tappar inflytande. Det vore väl bra det. Förvisso kommer polariseringen att fördjupas eftersom somliga av oss inte är välkomna på Twitter eller Facebook, men kanske är det en historisk nödvändighet som mynnar ut i ett reningsbad framöver?

Summa summarum är min känsla att det vi kallar för sociala medier – de stora drakarna – kommer tappa inflytande framöver. Dels på grund av att de helt sonika bestämt sig för att bli herrar över det fria ordet, men också tack vare att det decentraliserade nätet blir mer användarvänligt. Må den dagen komma snart.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 175 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This