Skriven av 11:54 Världen

Fidesz lämnar EPP: Kampen fortsätter

Det ungerska regeringspartiet Fidesz är på väg att lämna den europeiska partigrupp där bland andra M och KD ingår. Nu kan de hamna i samma grupp som SD.
EPP Viktor Orbán

EPP är den största partigruppen i Europaparlamentet. Där ingår de svenska partierna Moderaterna och Kristdemokraterna men också exempelvis tyska CDU liksom ungerska Fidesz. I alla fall än så länge.

M och KD vill utesluta Fidesz

Efter påtryckningar från vänsterpartier och vänstermedier har flera medlemmar krävt att Fidesz utesluts ur partiet. Bland de ivrigaste påhejarna av uteslutning finns de svenska partierna som inte vill förknippas med det ungerska regeringspartiet.

Nu har gruppen röstat om nya stadgar som ska göra det lättare att utesluta Viktor Orbáns parti. Tidigare behövdes två tredjedelars majoritet men enligt de nya stadgarna ska det räcka med enkel majoritet. Förändringarna görs med det uttalade syftet att kunna kasta ut Fidesz-delegationen.

Victor Orbán har i sin tur hotat med att hans parti kommer att lämna gruppen ifall förändringarna görs. I ett brev påpekar han att EPP grundades för att samla högerpartier från olika länder med olika inriktning. Att länderna har olika historia då flera av partierna kommer från länder som levt under kommunistiskt förtryck medan andra sluppit det, medför att partierna också ser olika ut och har skilda frågor de måste prioritera och driva.

Kamp mot klockan

Orbán påtalar också att att Fidesz är det proportionerligt största partiet i partigruppen då de fått 52 procent av de ungerska rösterna. Han skriver vidare att det är olämpligt att driva processen under coronakrisen och menar att ändringarna skräddarsytts för att straffa Fidesz-ledamöter. Han avslutar brevet med att förklara att Fidesz kommer att lämna gruppen om förändringarna röstas igenom.

När förändringarna nu röstades igenom uppstod en kamp mot klockan. Skulle Fidesz lämna gruppen eller skulle den hinna utesluta partiet. Fidesz tycks ha kommit först. I ett öppet brev meddelade Orbán att Fidesz ledamöter omedelbart lämnar gruppen.

Fidesz i allians med SD?

Enligt Euractiv ska Orbán tidigare ha kontaktat partigruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) som är en mindre grupp som tidigare brutit sig loss från EPP. I ECR hittar man partier som italienska Italiens bröder, polska Lag och rättvisa, spanska Vox och Sverigedemokraterna.

I ett brev till partigruppens ordförande ska Orbán bland annat ha skrivit att Fidesz behöver ”pålitliga stridskamrater som har en gemensam vision om världen”. Han påtalar också att kampen fortsätter: ”Efter att ha tillbringat sexton år i oppositionen har jag lärt mig att segern aldrig är slutgiltig och att nederlaget aldrig är dödligt. Bara en sak räknas: om vi är redo att fortsätta kampen.”

Kommer Sverigedemokraterna fly eller fäkta?

Än så länge är det bara spekulationer om Fidesz kommer att gå med i ECR men det är inte omöjligt. Det är rent av ganska sannolikt.

Sverigedemokraterna har ofta varit ängsliga över hur deras internationella samarbeten ska beskrivas i svenskspråkig media. Det har gjort att de tidigare avskärmat sig från tidigare samarbetspartier. Om de kommer klara att parera medias angrepp eller om de med svansen mellan benen försöker hitta någon mer slätstruken grupp att vara med i för att göra vänsterjournalister och därmed Moderaterna och Kristdemokraterna på gott humör får framtiden utvisa.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 176 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This