Skriven av 14:41 Krönika, Kultur

Finns du med i framtidens historieböcker?

De flesta av oss kommer att glömmas bort, men samtidigt kan vi också leva vidare genom att vara med och skapa något beständigt.

UR NATIONALISTEN NR. 3 / 2021 | Hur vill du bli ihågkommen? Det är en fråga som alla borde ställa sig själva emellanåt. Faktum är att de flesta av oss aldrig kommer att bli ihågkomna. Våra barn och våra barnbarn kommer att minnas oss, eller småfragment av oss. I bästa fall kan våra porträtt hänga kvar på någon släktvägg och något vetgirigt barn fråga vilka som finns på de gamla fotona och få svaret av en vuxen att de ska kolla upp det.

Men annars blir de flesta av oss bortglömda ganska fort. Får vi en gravsten riskerar den att tas bort efter några år och så småningom multnar skelettet bort.

Tanken dök upp i går när jag och sonen var ute och körde. Vi passerade en skylt som pekade in mot Olsbrostenen. Vi har passerat skylten många gånger men jag var lite trött och kände att vi behövde sträcka på benen. När vi kom fram insåg jag att jag besökt den en gång tidigare, men den var väl värd att se igen. 

Stenen är väl utsmyckad med djur och och ett kors och troligen ristad mellan 1020 och 1050. Medan jag började fotografera stenen gick sonen fram för att läsa informationstavlan. Han kunde då berätta för mig att Guve reste stenen efter sin son Olov som blivit dräpt i Estland. Området där stenen står heter Olsbro och innan det Olofsbro, det är inte osannolikt att bronamnet fått sitt namn efter sonen.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 106 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This