Skriven av 11:41 Världen

Fler barnböcker till slaktbänken

Den liberale barnboksförfattaren Dr. Seuss har visat sig vara en rasist av rang. Nu läggs flera av hans böcker i minneshålet.
Dr. Seuss

USA har fått ett eget Lilla hjärtat. Här åsyftas inte den treåriga flickan som gick en förtidig död till mötes, utan den tecknade figuren som också fick ett tragiskt slut. För några år sedan blev tecknaren Stina Wirsén så trakasserad för barnboksfiguren Lilla hjärtat att hon helt enkelt gav upp och slutade teckna den svarta flickan. Det fanns en blackface-problematik, tyckte några högljudda röster, och journalisterna i landet kunde inte bestämma sig. Några vågade avfärda anklagelserna, men många hängde på drevet. Och så var den sagan all.

Cancel culture

I Joe Bidens USA har cancel culture-kulturen fått ny fart. Den fanns förstås tidigare, men med demokraterna vid makten blir det full rulle. Nu har turen kommit till en av de populäraste barnboksförfattarna i USA:s historia. Dr. Seuss – vars egentliga namn var Theodor Seuss Geisel – har skrivit en stor mängd barnböcker i typisk tokrolig stil, varav några har dragits in för att inte förnärma stackars känsliga amerikaner.

Min mamma läste bland annat Green eggs and ham och The cat in the hat för mig som barn. Och vi skrattade glatt. Den sistnämnda finns på svenska tillsammans med en mängd andra titlar. På senare år är Dr. Seuss mest känd genom Grinchen-filmen med Jim Carrey från 2000, efter en barnbok han skapade 1957.

Sex titlar dras in

Just de två titlarna har klarat sig undan censuren, men sex titlar har blivit indragna efter spår av rasism i böckerna. PK-granskningen har pågått under några år, men med de senaste årens aggressiva cancel culture har stämningen trappats upp rejält, med resultatet att förlaget inte längre tänker trycka sex av Dr. Seuss böcker. Senast har en skolorganisation konstaterat att det finns rasliga undertoner och viss okänslighet i några illustrationer, bland annat en asiat som äter med pinnar och en afrikan som är barfota och har bastkjol. Fy! Vilket fruktansvärt brott. Okänslighet!!!

Så lyder domen – löjligt vag men med förödande konsekvenser. Det värsta är att förlaget, med Dr. Seuss släktingar, tvingas delta i spektaklet. De har anlitat experter, akademiker, pedagoger och allsköns dumstrutar för att bli en fullvärdig medlem av PK-ordningen. De förstår nog inte vad de har gett sig in i. I dag förbjuds sex böcker – och det med fullt medgivande – och imorgon kommer förstås ytterligare sex stycken att förbjudas. Är inte katten i The cat-boken lite väl vit? Och i Green eggs and ham har samma katt gul kropp (förutom huvudet), vilket kan få vissa asiater att grina illa. Disneys siameskatter har ju nyligen rykt.

Dubbeltänk

Vissa tyckte aldrig om Wirséns barnböcker på grund av blandningen av allsköns raser i några böcker. Andra tycker kanske illa om Dr. Seuss på grund av hans skarpt antityska inställning under andra världskriget. Men ingen med klar knopp och själen i behåll skulle väl få för sig att förbjuda böckerna. Men så fungerar inte PK-ligan.

Samma mobb som ligger bakom den nya censuren skrattar hånfullt åt gamla tiders bibliotekarier, som inte lånade ut böcker som DH Lawrence Lady Chatterleys älskare eller James Joyce Odysseus till unga damer, eftersom där finns spår av snusk. Där heter det att bibliotekarierna var löjligt pryda. En asiat som äter med pinnar däremot, det är farliga saker. Dubbeltänk kallas det visst. Självaste Michelle Obama, nog så mörkhyad, har poserat som glad uppläsare av en av de brottsliga böckerna inför en grupp söta och lyckliga barn. Med dubbeltänk i själen utgör inte det ett problem.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 250 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This