Skriven av 14:41 Kultur, Ur papperstidningen

J.R.R. Tolkiens brevväxling

Vill man lära känna den livsfilosofi som inspirerade de världar Tolkien gav oss är hans brev en skatt att läsa. Det nordiska älskade han djupt.

UR NATIONALISTEN NR. 3 / 2021 | J.R.R. Tolkien (1892-1973) är en av de i särklass mest populära författarna i den fantasygenre han var med och grundade, fast det gått nästan ett halvt sekel sedan hans bortgång. Han är också en av oss, om man med oss menar det sanna Europas företrädare och förkämpar i en tid av förräderi, glömska och hot. När jag var liten var mötet med Tolkiens böcker om Härskarringen en stor, närmast avgörande, händelse. Det var spännande att läsa om hur Ringens brödraskap mot alla odds försökte förgöra Härskarringen. Ringvålnader, trollkarlar och jättespindlar bidrog till att måla upp en fängslande värld. Jag vill minnas att jag läste böckerna upprepade gånger, inklusive antologin ”Ringens värld” med dess bakgrundsinformation.

Jag insåg det inte då men böckerna bidrog till att forma min världsbild på ett positivt sätt, utöver att vara spännande berättelser. Aragorn är en tidlös företrädare för den goda härskaren som denne föreställts av nordeuropéer, Grima Ormstunga en lika tidlös representant för förrädaren som genom manipulation försvagar ett rike inifrån. I likhet med C.S. Lewis böcker om Narnia genomsyras Tolkiens böcker av det nordiska. Huvudpersonerna är uppenbart nordiska, detsamma gäller de miljöer där det mesta av handlingen äger rum. Tolkien var inspirerad av flera nordiska myter. Men huvudpersonernas värderingar och sätt att leva är lika nordiska, oavsett om vi talar om fria, beväpnade män likt Beorn och utbygdsjägarna eller deras heroiska krigarideal. Kung Theodens sista ritt i spetsen för rohirrims härskaror är bara ett i mängden av inspirerande och fina skildringar av det nordiska härskar- och krigaridealet. Till det mer civiliserade Gondor kommer huvudpersonerna som långväga gäster, till Mordor som fiender.

Tolkiens böcker formade mig som ung läsare, hjälpte mig och många andra att ”bli dem vi är” för att låna ett uttryck från althögern. Samma effekt kan de ha i dag, för var och en med barn och släktingar i ”slukaråldern” är Tolkiens böcker en bra investering. Värderingarna är sunda och de bekantar de unga läsarna med nordeuropeiska myter och arketyper.

Detsamma gäller delvis filmerna, men deras öde illustrerar även hur svårt dagens kulturindustri har att hantera det nordiska som Tolkiens böcker förmedlar. Den första filmtrilogin gjordes i ett historiskt ”fönster” som idag är stängt. Intresset för fantasy hade vuxit sig starkt nog för att filmerna skulle få bra budget, men politisk korrekthet hade inte vuxit sig tillräckligt stark för att förstöra dem. Den första filmtrilogin är som helhet betraktad riktigt bra. De historiska förutsättningarna var andra när den kortare boken om Bilbo skulle filmatiseras och göras till trilogi. Politiskt korrekta teman som vithyade orker, romans mellan dvärg och alv och en Sjöstad präglad av viss ”mångfald” var då offer Peter Jackson tydligen var tvungen att göra till vänsterliberalismens gudar för att filmerna skulle slippa igenom. Tanken som slår en när man ser den första trilogin, och för den delen många andra jämngamla filmer, är därför ”det här skulle inte kunna göras idag”. Tanken som slår en när man ser den andra trilogin är ”PK är en smitta som förstör allt den rör vid.”

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 39 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This