Skriven av 15:06 Kultur • En kommentar

Om journalisten ringer på dörren

Vad gör du om gammelmedia ringer på? Läs den här artikeln och ha den i minnet. Den kan i framtiden vara det viktigaste du läst.
Journalister

Det ringer på dörren och utanför står David Baas eller Robert Aschberg tillsammans med ett kamerateam. Du måste blixtsnabbt förhålla dig till vad de har att säga. Frågor som de i somliga fall haft månader på sig att förbereda ska du omedelbart svara på. Tankarna rör sig i ditt huvud. Vad vill de? Vad vet de? Vad har de för bevis?

Telefonen ringer. Det är skyddat nummer. Du svarar och det är någon vars namn du aldrig hört som berättar att han jobbar på Aftonbladet. De börjar prata om något som du känner att du inte riktigt har koll på. Kontentan är att de rotat fram något skräp som kan kopplas till dig.

Du försöker bemöta journalisterna

I dessa stunder har du några olika alternativ. Instinktivt vill man rentvå sig själv. Man försöker svara så gott man kan. Antingen förnekar man: ”Jag har inte skrivit det du påstår”, ”jag var inte på det mötet och har inte träffat människorna du pratar om”. Detta motbevisas snabbt av journalisten och du framstår som inte bara ond utan också lögnaktig och svekfull. Eller så slår man tillbaka: ”Du då Aschberg, din farfar hjälpte kommunister”, ”Aftonbladet var en nazistblaska på 30-talet”, ”vad är det för ett jävla sätt att söka upp mig som privatperson?”.

Somliga försöker resonera och förklara. ”Ja, jag skrev det här för att jag var upprörd över något som hade hänt”, ”jag träffade de här människorna för att vi hade en gemensam bekant som…”, ”jag har länge intresserat mig för de här frågorna och…”, ”för några år sedan upplevde jag … och det förde mig hit och … därför blev det så att jag …”

Journalisten vill dig ont

Man ska komma ihåg att varje gång en journalist kontaktar någon så är det för att de har ett ändamål. Journalistkåren är politiska aktivister. De söker inte upp dig för att reda ut något utan för att hänga ut och svartmåla antingen dig eller det sammanhang du finns i. Du som person är egentligen ointressant för dem. De vill svartmåla tankar och idéer. Kan de koppla en SD:are till någon som de kan koppla till extremism eller våldsutövning så är de egentligen ointresserade av Sverigedemokraten, det är SD de vill komma åt.

Det enda rätta när journalisten oväntat hör av sig är att stänga dörren eller lägga på luren. Möjligen be dem sms:a sina frågor eller lämna ett brev med frågorna. Detta gör man för att veta vad de kommer att pumpa ut, inte för att besvara dem.

Gammelmedia dör

Saken är nämligen att vi bör sluta förhålla oss till gammelmedia. Ekonomiskt har de fortfarande enorma fördelar gentemot alternativmedia men allt fler svenskar vänder sig i första hand till alternativmedia. Det må vara att dessa alternativmedier i sin tur hämtar nyheter från gammelmedierna men det är under en övergångsperiod. Sakta men säkert blir alternativmedia bättre på att själva hitta nyheter och nyhetstipsare vänder sig också i växande utsträckning till alternativmedia.

Gammelmedia är bara relevanta om vi låtsas att de är det. I annat fall blir det bara en bubbla för politiskt korrekta.

Nej tack är det bästa svaret

Själv får jag förfrågningar från etablissemangsmedia några gånger om året. De vill att jag ska svara på frågor eller delta i olika underliga sammanhang. Sedan många år tillbaka så tackar jag alltid nej. Det ligger inte i mitt intresse att ge dem material.

För en förening eller ett företag kan det alltid finnas anledningar att ställa upp. Deras produkt kan nå ut till nya även om de blir svartmålade. För en enskild individ tjänar man dock aldrig på att bli svartmålad av media. Svarar man på deras frågor kan det dessutom se ut som att det är ett neutralt reportage de gör, du får ju till och med komma till tals. Men det är journalisterna som väljer vilka frågor och vilka svar som kommer med. De väljer hur mycket av dina svar som kommer med.

Jag minns för flera år sedan när jag intervjuades av Dagens Nyheter. Journalisten plockade svaren helt ur sitt sammanhang och jag framstod som en ännu underligare person än jag i själva verket är. Jag har råkat ut för det många gånger men minns framförallt den intervjun då reportern fick det att låta som att jag beskrev mig själv och min rörelse som ond. Det var naturligtvis inget jag hade sagt, men genom att plocka loss en snutt från en längre utläggning kunde journalisten med rätt citat i fel sammanhang ändå få det att låta så.

Journalisten har redan sin story

Så jobbar de. Journalisten är aldrig intresserad av vad du har att säga. De har sin story klar innan de kontaktar dig. När de kontaktar dig vill de antingen ha en kommentar för att ge legitimitet åt det de ska publicera eller för att förlöjliga dig.

Det bästa du kan göra är att inte stödja etablissemangsmedia. Köp inte deras tidningar. Besök inte deras hemsidor. Dela inte deras länkar. Svara inte på deras frågor. Samtidigt gör du det motsatta åt alternativmedia. Prenumerera på deras tidningar. Besök deras hemsidor. Svara på deras frågor och hjälp dem att skriva nyheter genom att tipsa om vad som händer på din ort. Och dela länkar. Sprid så mycket du kan så att gammelmedias nonsens kommer bort i det sociala mediebruset.

Mata inte fienden

Det pågår en kamp, ett krig om man så vill. I ett krig så ger man inte information till motståndaren. Man hjälper inte den som vill döda dig. Gammelmedia är din fiende.

Det dyker inte upp sakliga intervjuer med invandringskritiker. De kontaktar dig för att få mer material där de kan håna dig eller för att ge tyngd åt sin journalistik. Bjud dem inte på det.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 891 times, 1 visits today)
1
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This