Skriven av 13:37 Sverige

Tusenmannamarschen och Black Lives Matter

Det är något konstigt med Coronaviruset. Det smittar när människor samlas för yttrandefrihet men inte när människor samlas för svart rasism.
Ansiktsmask på jorden

I helgen hölls en demonstration i Stockholm mot coronarestriktionerna. Demonstrationen som gick under namnet Tusenmannamarschen hade på grund av rådande omständigheter inte sökt tillstånd. Hur många som deltog i marschen är något oklart, siffror i media som hänvisar till polisen talar om cirka 500 personer medan deltagare på plats menar att det var några tusen.

Demonstrationens syfte

Demonstrationen arrangerades av en sammanslutning som kallar sig Frihet Sverige. Inför demonstrationen har de spridit information om att demonstrationen protesterar mot begränsningar i människors yttrande- och rörelsefrihet. Budskapet har varit att begränsningarna inte handlar om Corona utan är något som påbörjades redan innan och med Corona som täckmantel fullföljts.

Polisen meddelade inför demonstrationen att deras uppdrag var att stoppa demonstrationen, i första hand genom att tala demonstranterna till rätta. I annat fall skulle de handgripligen stoppa demonstrationen. Arrangören Filip Sjöström kontaktades också av Länsstyrelsen i Stockholm som förklarade att han skulle få 20 000 kronor i böter ifall han inte stoppade demonstrationen.

Demonstrationen stördes av polis

Demonstrationen inleddes lugnt och fredligt. Polisen gjorde som de sagt och försökte upplösa folksamlingen. Genom megafoner ropade poliser att folk skulle skingras. När den började röra sig framåt valde dock polisen efter en stund att ställa sig i vägen.

Mindre tumult uppstod när polisen började gripa människor samtidigt som folk bakifrån pressade framåt då de inte hade full koll på vad som hände. I samband med detta ska flera poliser ha skadats. Demonstrationen avslutades senare vid Kungsträdgården.

Medias rapportering

Media var väldigt tydliga med att de inte uppskattade demonstrationen. Svenskspråkiga medier har som regel intagit linjen att allt den svenska regeringen beslutar om är helt rätt och inte bör ifrågasättas. Några tidningar har möjligen gått något steg längre och förespråkat hårdare restriktioner. Men inga medier har förespråkat motsatsen.

Alla har spelat med i detta spel. När media intervjuar företag och föreningar som går på knäna och vädjar om hjälp från samhället har de alltid fått med det obligatoriska svaret att de förstår att restriktionerna måste finnas där men att det är lite tråkigt när deras verksamhet hotas av konkurs varför de söker ekonomisk hjälp.

En demonstration mot begränsad demonstrationsfrihet var därför inget som de stora medierna kunde tänka sig att rapportera sakligt kring. Fokus hamnade på att demonstrationen skulle medverka till ökad smittspridning medan sidofokus blev att svartmåla demonstranternas budskap men också människorna på plats.

Smittspridning som argument

Aftonbladet intervjuade en överläkare från Danderyds sjukhus som säger att han aldrig skulle kunna tänka sig att delta i en demonstration under rådande förhållanden. Läkaren säger också att folk borde se hur det ser ut där han jobbar för att förstå varför samhället måste stängas ner. Aftonbladet serverar så klart ledande frågor och får läkaren att bemöta påståenden som demonstrationen inte har lyft.

Marcus Oscarsson som i början av sin karriär framstod som en härligt neutral fläkt i det starkt politiska medielandskapet har med tiden visat att ingen slår honom på fingrarna i konsten att vara extremt politiskt korrekt. Så även här naturligtvis. I ett inlägg ställde han krav på Facebook att stänga av arrangörsgruppen och sedan demonstrationen ägde rum har flera inlägg tagit ställning emot demonstrationen och för demonstrationsförbud i Sverige.

I nyhetssändning efter nyhetssändning betonades smittorisken, det olämpliga i att samlas, det olagliga i att demonstrera och så vidare. Vare sig statlig eller privat etablissemangsmedia har ägnat en tanke åt yttrandefrihetsaspekten. Alla står bakom regimens inskränkningar.

Jämför med Black Lives Matter

Jämför detta med när Black Lives Matter demonstrerade förra året. Media hade varit lika lojala mot regimen fram tills dess. Men så avled en svart narkoman i USA och tusentals människor skulle ut och trängas på Stockholms gator. De försökte också inta slottet och våldsamheter uppstod när polisen stoppade dem. Media jublade. De prisade demonstrationen. En poliskvinna som hade gått ner på knä och gjort kommunisthälsning hade sedan gråtande ett kramkalas med vänsterdemonstranter och media var överlyckliga.

Då fanns det ingen smittorisk att oroa sig för. Ingen polisman uttalade sig om att det var respektlöst och direkt livsfarligt. Kravallsituationerna viftades bort. Alla var glada och syftet var underbart. Då handlade det om att protestera mot inbillad rasism och inbilla sig att Sverige är en delstat i USA. Den här gången handlade det om något så barockt som svenskarnas rörelsefrihet.

Media gör vad som förväntas av dem

Ingen kan säga sig vara förvånad. Media gör vad media alltid gör. När tusentals människor samlas för att kasta sten på och krama poliser i protest mot att en kriminell man avlidit vid ett polisingripande i USA måste man blunda för banala saker som smittorisken. Men när människor samlas för att protestera mot att den svenska regimen förbjuder människors grundläggande demokratiska rättigheter så står journalistkåren enad bakom de styrande.

Det är svårt att bli arg. Journalisterna agerar som de förväntas att göra. De är regimens lydiga springpojkar. I grund och botten är de trötta på yttrandefrihet för andra än sig själva.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 440 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This