Skriven av 14:14 Krönika, Ur papperstidningen

Vänligen skärp dig, morsan

Coronahysterin tar curlingföräldrarna till en helt ny nivå. Skärpning, ryter Jalle Horn.
Bubbelplastat barn

UR NATIONALISTEN NR. 2 / 2021 | I och med hysterin och restriktionerna på grund av coronaviruset har jag lagt märke till en smått ökad ängslighet i vardagslivet. Man ska inte gå för nära andra, man får inte glömma masken, man får inte pilla på varor i affärerna för att till exempel kontrollera bäst före-datum, och ve den som nyser. Vissa är rädda för viruset, men i många fall är det frågan om en allmän ängslighet i det sociala livet.

Särskilt obehagliga är de här tendenserna när barn finns tillstädes. Då fräser modern ängsligt åt sitt barn: ”låt bli det där, gå inte så nära, nys i vecket” – och tittar räddhågset omkring sig. Oftast är rädslan inte grundad i att barnet ska bli smittat utan att mamman och barnet har gjort något fel, att andra ska tycka att man är dålig, skyldig till något dåligt.

När jag var liten hade inget barn cykelhjälm, men att cykla utan hjälm anses i dag vara livsfarligt för barn, och vad ska andra säga när de ser dig låta ditt barn cykla utan hjälm.

Det är väl naturligt med sådana reaktioner i och med all hysteri kring viruset. Självklart blir människor osäkrare och därmed ängsligare när det hetsas om vad man får och inte får göra. Men den sortens reaktioner har sin grund i beteenden som funnits långt innan corona kom till byn. Coronareaktionerna är mer en förstärkning än något nytt. De senaste åren tycker jag mig nämligen se hur social ängslighet har blivit alltmer tilltagande. Inte minst har jag sett fenomenet med barn och mor på plats. Givetvis har det ökat bland män också, men jag tror mycket mer bland kvinnor.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 157 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This