Skriven av 16:34 Kultur, Ur papperstidningen

Ernst von Salomon: Preussisk disciplin och nationell idealism

Lär känna frikåristen, motståndsmannen och författaren Ernst von Salomon. En av Joakim Andersens favoritförfattare.

UR NATIONALISTEN NR. 4 / 2021 |Förfädernas stämmor skrev Wulf Sörensen att den generation som kämpat för Tyskland i första världskriget bar karga, nordiska namn. Många av dem hette Ernst, ”allvarlig” på tyska. Gemensamt för Ernst Jünger, Ernst Niekich och Ernst von Salomon var just , utöver deras nationalism, deras allvar. Mest känd idag är Jünger. Han var krigshjälte från första världskriget, sedermera nationell och antiliberal författare. Jünger kom att uppskattas även av etablerade politiker och författare för krigsskildringar som Stålstormen och vemodiga skildringar av det gamla Europas undergång, som På marmorklipporna. Flera av hans verk är tidlösa klassiker.

Ernst von Salomons (1902-1972) bana påminde en del om Jüngers men var samtidigt väsensskild. För medan Jünger hade deltagit i ett världskrig med tydliga regler och fronter hade Salomon deltagit i inbördeskrig och underjordisk kamp mot ockupationsmakter. Jünger var soldat, Salomon var krigare och motståndsman. Bland annat berättade han i The Outlaws hur hans kamrater söktes upp av en tysk vars syster skändats av franska ockupanter. Hon hade därefter dränkt sig. Ordväxlingen mellan hennes bror och Salomon är på samma gång preussisk och ur-germansk. Broderns vädjan, ”jag har hittat den ansvariga. Han är i Mainz. Kan ni hjälpa mig?” Salomons kärnfulla kommentar, ”vi hjälpte honom.”

Salomon skildrade sina strider och upplevelser i böcker som Der Fragebogen, Die Geächteten och Die Stadt. De senare två översatta till engelska som The Outlaws och It Cannot Be Stormed. Der Fragebogen är ett bra exempel på hans inställning till segrarmakternas anspråk på underkastelse och ånger. Många tyskar var tvungna att besvara mängder av frågor om sin roll i Tredje riket efter kriget. Salomon skrev istället en brutal självbiografi utan nämnvärd ånger, som svar på frågorna. Der Fragebogen blev en nationell bästsäljare inte minst för att många tyskar beundrade den tidigare frikårssoldatens ärlighet. Typiskt för hans inställning är att han som svar på segrarmakternas fråga ”är du nationalsocialist?” hade svarat ”nej, jag är mördare”.

Han hade varit för ung för att kämpa i första världskriget, men tog igen detta genom att istället delta i de paramilitära frikårer, Freikorps, som bekämpade bolsjeviker, polacker och andra i bland annat Tyskland, Baltikum och dagens Polen. Frikårerna är i sig ett fängslande historiskt kapitel, där veteraner och andra på eget initiativ försvarade tyskarna. Ibland hade de den egna staten mot sig, men de påminde om äldre germanska former av fria män som frivilligt slutit sig samman. Ofta hade de egna fanor och symboler, bland annat dödskallefanor. En frikår Salomon anslöt sig till i Baltikum, ”Hamburgarna”, lät håret och skägget växa och saluterade bara officerare de respekterade. De påminde på många sätt om ett piratförband, men ett tysknationellt sådant av fruktade elitsoldater.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 129 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This