Skriven av 16:34 Kultur, Ur papperstidningen

Strindberg och familjen

“Kvinnohataren” (som han inte var) August Strindberg har kanske ett eller annat av vikt att säga oss om familjen. Det tycker Jalle Horn i vart fall.

UR NATIONALISTEN NR. 4 / 2021 | Vilken underbar dröm det vore om August Strindberg levde i dag. Ingen kunde som han reta gallfeber på feministtokar. Ingen kunde som han peta hål på alla uppblåsta ballonger som kvinnor – då som nu – skapar om total självständighet, frihet, kunnande och Gud vet allt. Allt på familjens bekostnad. Det går ju inte att se en gammal hederlig actionrulle längre utan att damerna fixar skivan och räddar världen – långt ifrån familjehärden. Hur underbart det vore om gamla Strindis var här med sin nål.

Kvinnofrågan var en av mest diskuterade samhällsfrågorna under slutet av 1800-talet. Redan då var kvinnofrågan lite av en ballong. Det vill säga överdriven eller dumt framställd. Det fanns onekligen besvärliga saker att ifrågasätta vad gäller kvinnors frihet, och vid många tillfällen skildrades problemen intressant, upplysande och rent av vettigt provokativt. Men problemet då – precis som nu för tiden – var att feminister och allsköns förståsigpåare alltför ofta framställde problemen relativt tokigt. Kvinnofrågan är nämligen alltför lätt att uttala sig högljutt om, och då blir det lätt futtigt och dumt.

Eftersom Strindberg angrep kvinnosakskvinnorna och deras idéer i många av sina böcker och skådespel blev han känd som kvinnohatare. Det var han givetvis inte. Han hade det inte lätt med sina fruar, men vem har det? Liksom fruarna med sina män! Åtminstone två av dem var han djupt och svårt förälskad i, och hade vissa problem med deras frihetskrav. Till saken hör att de tre kvinnor han var gift med var konstnärligt lagda, två skådespelerskor och en journalist. Det är klart att de ville ha och kanske behövde frihet att uttrycka sig. Alltmedan han ville vara uttryckstuppen och ha sina damer som familjemödrar. Sådant går sällan ihop. Men kvinnohatet är mest feministsladder.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 54 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This