Skriven av 12:09 Krönika

Dåliga beslut förr och nu

Inget är nytt under solen och dumma beslut verkar makthavare lyckas haspla ur sig hela tiden. Allt som oftast går det åt skogen så klart.

UR NATIONALISTEN NR. 5 / 2021 | 1722 fick den holländske amiralen Jakob Roggeveen se en syn han aldrig skulle glömma. Borta vid horisonten i Stilla havet tornade en hittills okänd ö upp sig och den bevakades av en stor grupp stenjättar som stod uppradade vid stranden. Med sina tre skepp närmade de sig ön och ankrade en bit från kusten. Synen av stenjättarna imponerade enormt. Det gjorde däremot inte öns lilla befolkning som skickade ut några invånare i rangliga kanoter som, enligt Roggeveens anteckningar, satts samman av små plankstumpar och lätta stockar. Kanotisterna ägnade lika mycket möda åt att ösa kanoterna som åt att paddla.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 189 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This