Skriven av 12:09 Kultur

Om en trovärdig nietzschean

Lär känna Gabriele D’Annunzio. Detta är berättelsen om en högerikon; en typ av människa som det går en på miljonen av.

UR NATIONALISTEN NR. 5 / 2021 | Italienaren Gabriele D’Annunzio (1863-1938) är en outslitlig högerikon: genial diktare, krigshjälte och radikal politiker. Även den som inte är lagd för hans traditionella poesi och nationalistiska åsikter kan ha utbyte av hans livshistoria. Ty den var rätt spännande. D’Annunzio var ”larger than life”, en färgrik, teatralisk gestalt som kan vara lite svår att få grepp om i vår mer grådaskiga, utjämnade tidsepok. Han var en gammaldags hjältetyp men en som även bejakade den moderna världen. Och en relativt nyutkommen biografi på svenska sammanfattar hans väsen ganska bra.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 81 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This