Skriven av 08:26 Kultur, Sverige, Ur papperstidningen

Bilkultur är svensk folkkultur

Medan många subkulturer kommit och gått i Sverige så finns det en som behållit sin vitalitet genom åren; nämligen “bilkulturen” eller “raggarna” om man så vill. Så pass att det är ett exempel – kanske ett av det bättre – på vad som är svensk essens. Den bär inom sig mer än det uppenbara.

UR NATIONALISTEN NR. 6 / 2021 | Vad är det typiskt svenska? Jag vill hävda att en av dess många aspekter är bilkulturen. Detta att renovera gamla bilar, åka på bilträffar och idka nostalgi kring allt som rör detta, ofta med 50-talsanstrykning. ”Bilarna, kläderna och musiken” med 50-talasstuk är en dold, men påtaglig strömning i svensk samtidskultur.

Stilen är förvisso ofta amerikansk och det är amerikanska bilar som dominerar. Och detta är ju kulturimperialism, säger ”vän av ordning”. – På detta svarar vi: nja, OK, riktigt kärnsvenskt är det väl inte, à la asatro, folkdans och så vidare. Jag återkommer till detta. Så här inledningsvis kan jag medge att bilkultur är ett något udda exempel på ”svensk essens”. Denna artikel handlar i alla fall om bilkulturens mer lovande sidor, sett från en ”Sverigevänlig synpunkt”. Sedan får vi se hur väl jag lyckats driva min ståndpunkt.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 157 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This