Skriven av 08:26 Krönika, Kultur, Sverige

De försöker döda hemkänslan

Allt fler svenskar känner att de inte längre har något “hem”. Makten gör vad de kan för att ta dem ifrån oss. Vi måste ta dem tillbaka.

UR NATIONALISTEN NR. 6 / 2021 | Undrar om Jenny Linds känsla när hon stod på scenen i Berlin, London eller Boston – livrädd men ändå viss om att hennes röst hade förmåga att drabba den mest hårdhudade människa med tårar – var hemlängtan. Jag vill gärna tro det. Men frågan är om det verkligen är så. 

Jenny Lind längtade knappast hem till sin mors hem, eftersom där fanns föga kärlek att hämta. Och när hon väl gifte sig 1852 och därmed gav upp det mesta av sin sångarkarriär var det inte med en svensk utan med en tysk-judisk pianist. Och de slog sig ned i England.

Likväl måste hon ha längtat hem många gånger. Det kan ju ha varit till andra platser och personer i Sverige än föräldrahemmet.  Alla längtar hem. Alla känner till den där sucken av lättnad när man har återvänt från en resa, kommit innanför dörren, ställt ifrån sig bagage och satt sig ned. Kommit hem!

Hur underbar resan än var måste man ha känt hemlängtan då och då, annars skulle ju inte den där känslan när man väl kommer hem infinna sig. Eller det kan vara studenten som vid terminens slut kommer hem till föräldrarna och får sig lite markservice i form av mammas köttbullar och bäddad säng. Eller någon annan angenäm omsorg. För hem är alltid skönt att komma.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 240 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This