Skriven av 08:26 Kultur, Ur papperstidningen

Svensk essens i en svensk näktergal

En blyg svensk jänta som blev den första internationella superstjärnan. Inte illa helt enkelt. Jalle Horn berättar om Jenny Lind.

UR NATIONALISTEN NR. 6 / 2021 | Ofta när man söker efter nationella exempel hamnar man mer eller mindre automatiskt bland män. Det beror på att män är mer utåtagerande än kvinnor varmed de har en helt annan möjlighet att lägga världen för sina fötter eller beslutsamt stå upp för sitt folk. Men det kan lika gärna vara en kvinna.

Birgit Nilsson och Astrid Lindgren är ett par svenskor som har lagt världen för sina fötter. Man kan annars tänka på en Jeanne d’Arc som beslutsamt vågade livet för sitt franska folk. Det finns givetvis flera kvinnor med i det loppet – även om herrarna överväger.

De första superstjärnan

När man funderar över svenska personer som har gjort sig berömda och som samtidigt har utstrålat den där särskilda svenskheten, en svensk essens, är det svårt att bortse från en alldeles särskild svensk dam. Kanske beror den svårigheten på att undertecknad nyligen gjorde ett dubbelavsnitt om opera för Svegotradions program På gamla och nya stigar. Eller bara för att vår egen svenska näktergal var både säreget svensk och helt enastående.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 48 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This