Skriven av 08:26 Kultur, Sverige

Svensk essens – nordisk essens

Kan en i dag “förbjuden” vetenskap hjälpa oss att finna den svenska essensen? Eller är vi måhända förvisade till “social konstruktion” för tid och evighet?

UR NATIONALISTEN NR. 6 / 2021 | När man söker fånga den svenska essensen finns det ledtrådar och pusselbitar i allt från litteratur till samhällsvetenskap, från Almqvist till Trägårdh. En intressant ledtråd till det svenska, i synnerhet om man menar att ”samhället är en biologisk konstruktion” och ”politiken är nedströms från kulturen och kulturen är nedströms från biologin”, erbjuder den vetenskap som går under namnet fysisk antropologi. Idag är den av politiska skäl demoniserad, men det är en både legitim och spännande vetenskaplig inriktning. 

När rättsmedicinare kan avgöra om skelettdelar tillhör en europeisk- eller afrikanskättad människa är det ett exempel på just den fysiska antropologin. Fysiska antropologer studerade de fysiska dragen hos de stora mänskliga populationerna, normalt kända som raser. De beskrevs bland annat som europider, mongolider och negrider. Namnen kunde variera mellan olika forskare men eftersom man studerade samma verklighet tenderade det att handla om samma grupper som genforskningen idag döpt om till populationer. Den fysiska antropologin erbjöd även användbara redskap för att följa olika folkstammar historiskt och geografiskt.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 202 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This