Skriven av 15:09 Kultur

Falska anklagelser om ädla fransmän

Lär känna det franska nationaleposet Rolandsången. Och vem är bättre skickad att lära oss om den än Jalle Horn?

UR NATIONALISTEN NR. 7 / 2021 | Frankrikes nationalepos heter Rolandsången. Det var först på 1800-talet som dikten fick den statusen, även om den blev till redan 800 år tidigare, i slutet av 1000-talet. Det var först på 1800-talet man började använda begrepp som nationalepos, nationalrätt och nationaldiktare. Särskilt efter förlusten i fransk-tyska kriget 1871 blev sången viktig för fransk nationalkänsla. I ett historiskt perspektiv förstår man idén om Rolandsången som fransosernas nationalepos. Det är det första stora verket – både till omfattningen, cirka 4 000 rader, och det ärofulla innehållet – på franska.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 29 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This