Skriven av 15:09 Krönika, Kultur

Hellre kriminella än SD och AFS

“Troligen kan man därför säga följande om S, MP, C med flera: hellre låta kriminella gäng styra Sverige än att SD eller AFS får något inflytande. Något att tänka på inför valet nästa år.”

UR NATIONALISTEN NR. 7 / 2021 | En vän fick ett smärre problem för några år sedan när han skrev sin avhandling. På ett seminarium klagade många på att han använde ordet ”klick”. Inte en klick smör förstås. Eller när det sa ”klick” för kungen för snart femtio år sedan. Ämnet var statsvetenskap eller så, och han undersökte politisk organisering. Ordet ”klick” var därför centralt, ansåg han.

Men de andra på akademin tyckte att det lät oseriöst eller bara konstigt. Det påminde för mycket om skolgårdsgäng, huligangäng eller mer obehaglig gängbildning på gatan. Det var i och för sig avsikten med undersökningen, att visa att politisk gängbildning påminde om hur gäng bildas, organiseras och fungerar på bland annat skolgård och bland kriminella.

Kanske var idealet om neutralt tjänstemannaskap inom förvaltning samt ideologisk grund och kongressval inom partierna så starkt inhamrat bland de andra akademikerna att de inte ville veta av hur gängbildning och gängs inflytande kan påverka politiken, rent av styra den. Men det är bara att blunda för verkligheten. 

Ibland är gängbildning den starkaste kraften inom ett lands politik, ibland mer neutrala krafter. I dagens Sverige ligger knappast förnuftig omsorg om det egna landet och dess folk till grund för den förda politiken. Snarare styrs politiken av gängbildningsmekanismer, såsom december-/januariavtalen efter de senaste två valen.

Än löjligare var kritiken av ordet ”klick”. Ordet används i alla möjliga språk på ett både alldagligt och mer seriöst sätt. Tyska vänner till mig hänvisar allt som oftast till ”die clique”, det vill säga kompisgänget. 

Engelskan använder också den franska stavningen för att beskriva särskild gängbildning. Fast där finns också begreppet ”cabal” för mer hemlig gruppering. Och på svenska är det inget konstigt att tala om politiska klickar.

Vad är de fyras gäng i SD annat än en politisk klick? Det kinesiska kommunistpartiet på 60-talet hade också en berömd klick vid namn de fyras gäng. Moderaterna hade under Reinfeldt en klick om några personer som bildade stommen. Göran Persson var mästare på att hantera gängbildning inom sitt parti. Han hade kanske en egen stomme, men framför allt söndrade han ständigt klickar inom sossarna, varmed han kunde härska relativt ostört. 

Donald Trump verkar å andra sidan ha varit dålig på att förstå politisk gängbildning; han hade nog behövt ett mer sammansvetsat gäng för att försäkra sig om makten. Se bara hur den gamla Obamaregimen har tagit över Bidens regering. Förklaringen är gängbildning.

I Sverige sätter gäng skräck i delar av landet i våra dagar. Skottlossning, sprängningar, vägspärrar, rån, islamistkontroll av kvinnor, gruppvåldtäkter, maffiaverksamhet mot restauranger och andra småföretagare med mera. 

Hur har den gängbildningen uppstått? Knappast ur intet! Och knappast utan kännedom att det skulle komma att ske med ökad invandring och låt gå-mentalitet från myndigheternas sida. Politikerna och myndigheterna har varit lika arroganta som ovannämnda akademiker. Fast med ödesdigra konsekvenser.

Men om min vän hade rätt i att politiska klickar inte fungerar helt olikt kriminella gäng, då kan man förstå det som har skett. Det finns en viss affinitet. Om inte annat måste följande kunna tillskrivas våra politiker: hellre låta kriminella gäng härja än att minska invandringen eller föra en återvandringspolitik.

Troligen kan man därför säga följande om S, MP, C med flera: hellre låta kriminella gäng styra Sverige än att SD eller AFS får något inflytande. Något att tänka på inför valet nästa år.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 170 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This