Skriven av 09:36 Krönika

Dynamit och sprit

Det är lätt att stirra sig blind på blixtlås och dynamit. Det är också lätt att dras med i en romantisk nostalgi av fornstora dagar när vi blickar bakåt och lyfter fram svensk innovation i ljuset.

UR NATIONALISTEN NR. 8 / 2021 | Men tänk, inte ens feminister vet vem Eva de la Gardie var, eller varför hon valdes in som hedersledamot i Vetenskapsakademin år 1748, blott 24 år gammal. 

Det är klart, utan Eva så hade både män och kvinnor dragits med arsenikförgiftning, men genom att använda potatisstärkelse så slapp vi dras med skiten i deras smink, likaså kan vi höja en snaps i hennes ära eftersom hon anses vara den i Sverige som ”uppfann” brännvinet. 

Min förfader, Jonas Alströmer (jaja, Olaus Rudbeck var den som tog in potatisen till Sverige, men Jonas såg till att den hamnade på matbordet) blev säkerligen överlycklig, och säkert lite full, över Evas innovation och strävan. 

Vi kan passa på att även tacka Vetenskapsakademien eftersom de lyfte fram Eva som en kvinna som andra kvinnor borde lyssna till och ta efter, och det fanns en innerlig önskan om att fler kvinnor skulle uppfinna saker och ting som förenklade och förgyllde hushållsarbetet. 

Det är klart, ett patriarkat som ville lyfta fram en ung kvinna för 270 år sedan hade säkert en dold agenda, men vi lämnar det därhän.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 137 times, 2 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This