Skriven av 07:20 Krönika

Lärdomar från historien

Vad händer den dagen de “skyddsökande” flyktingarna blir fientliga? Fråga Ramses III hur han tyckte det gick med Sjöfolken.

Sjöfolken har varit ett spöke för historiker i drygt 150 år. Här åsyftas inte några sjöfarande vikingar utan de folk som härjade i östra Medelhavsområdet för ungefär tre tusen år sedan och som bidrog till civilisationens undergång på den tiden. Ett spöke kan man kalla dem eftersom vi inte vet vad det rör sig om för människor, vilket eller vilka folk och var de hade sitt ursprung. Sjöfolken är namnet den franska egyptologen Emmanuel de Rougé gav dem 1855. Enligt egyptierna fanns det nio folk som hette Peleset, Tjeker, Shekelesh, Denyen, Weshesh, Ekwesh, Lukka, Sherden och Teresh. Forskare tolkar dem som kanske greker, levantiner, etrusker, andra sydeuropéer och så vidare.

Den mest berömda händelsen där sjöfolken var inblandade är nog slaget vid deltat år 1177, Nildeltat alltså. Farao Ramses III ska, enligt en vägginskription i Medinet Habu (nära Luxor), ha slagit tillbaka de invaderande sjöfolken både till sjöss och lands. Egyptierna hade då utsträckt sitt territorium in i Levanten, och även där motade Ramses III bort sjöfolken. Egyptiska källor berättar också hur sjöfolken härjade i alla riken som fanns i östra Medelhavet: det hettitiska riket, Cypern, hela Levanten med mera.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 48 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This